cijena_ugljena_nasi_zivoti.jpgZelena Istra i Zelena akcija pozivaju građane da potpišu online peticiju kojom se od predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića i njegove Vlade zahtijeva trajno odustajanje od zdravstveno i okolišno štetnog te ekonomski neisplativog projekta izgradnje termoelektrane na ugljen Plomin C.

Peticija se nalazi ovdje, a građani je mogu potpisati do 30. lipnja. U ovom periodu, svakim potpisom će u ime potpisnika biti  poslan dopisIzgledno je da bi izgradnja Plomina C stvorila potrebu i za većim količinama uvoznog ugljena iz zemalja poput Kolumbije, gdje zbog eksploatacije ugljena dolazi do kršenja ljudskih prava predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću te na znanje ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću i predsjedniku Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d. Perici Jukiću.

Peticijom se upozorava na brojne razloge zbog kojih je potrebno odustati od Plomina C. Između ostalog, procjenjuje se da bi TE Plomin C tijekom 40 godina rada prouzročila čak 1000 slučajeva prijevremene smrti, a ujedno bi negativno utjecala i na povećanje hrvatskih emisija CO2 te doprinijela pogoršanju učinka klimatskih promjena.

Izgledno je da bi izgradnja Plomina C stvorila potrebu i za većim količinama uvoznog ugljena iz zemalja poput Kolumbije gdje zbog eksploatacije ugljena dolazi do kršenja ljudskih prava. Cijena električne energije proizvedene u Plominu C bila bi, prema dostupnim informacijama, barem dvostruko viša od trenutne tržišne.

"Odluku o trajnom odustajanju od Plomina C je, nakon već donesene odluke o privremenom moratoriju, potrebno donijeti i zato što u novoj energetskoj strategiji, usklađenoj s energetskim politikama Europske unije ne može biti mjesta za projekte temeljene na fosilnim gorivima poput Plomina C", zaključno stoji u priopćenju Zelene Istre i Zelene akcije.

Ključne riječi: zelena akcija, Zelena Istra, Plomin C, ugljen
<
Vezane vijesti