Sudski postupak, koji će biti zapamćen po improviziranoj sudnici koja broji jedva dvadeset metara kvadratnih, oštećenom policijskom dokaznom materijalu i metodi "oderi po džepu" sve "neposlušne", naposljetku je svakog okrivljenika stajao 10 000 kuna kazne.

Nakon višemjesečnog povlačenja po Prekršajnom sudu u Zagrebu, Tomislav Tomašević i Teodor Celakoski proglašeni su krivima u sudskom postupku koji je protiv njih pokrenula Policijska uprava zagrebačka. Podsjetimo, policija je pokrenula postupak tvrdeći da su predsjednici Prava na grad i Zelene akcije organizirali prosvjed 19. srpnja prošle godine na križanju Gundulićeve i Massarykove ulice te kasnije prosvjed preselili ispred Skupštine Grada Zagreba u Ćirilometodskoj ulici. Policija tvrdi da je time prekršen Zakon o javnom okupljanju zbog činjenice da je prosvjed ispred Skupštine u zoni zabranjenoj za javna okupljanja tj. na udaljenosti manjoj od sto metara od zgrada Vlade i Sabora. Sudski postupak, koji će biti zapamćen po improviziranoj sudnici u sobi 233, koja broji jedva dvadeset metara kvadratnih, višesatnim raspravama, oštećenom policijskom dokaznom materijalu i metodi "oderi po džepu" sve "neposlušne", koje je provodila sutkinja Vlatkica Jurić, naposljetku je svakog okrivljenika stajao 10 000 kuna po glavi.

Današnji nastavak glavne rasprave održan je unatoč tome što je Tomaševićeva braniteljica Radmila Bonifačić tražila odgodu iste budući da joj nije bila u mogućnosti prisustvovati. Nastavak rasprave otvorila je braniteljica Celakoskog Lina Budak, koja je prošlog puta bila prekinuta usred svog završnog govora. Budak je podsjetila na atmosferu koja je vladala za vrijeme postupka - novčane kazne koje su dodijeljene braniteljicama i HTV-ovom novinaru Marinu Veršiću zbog "neprimjerenog ponašanja" te prijavljivanje odvjetnica odvjetničkoj komori od strane predsjednice suda Željka Grgec koja nije bila prisutna raspravi. "Čini mi se kako je presuda donesena i prije okončanja glavne rasprave pa nemam više što dodati", rekla je Budak. Celakoski i Tomašević izjavili su kako smatraju da tužitelj u niti jednom trenutku nije potkrijepio optužbe da su njih dvojica organizirali prosvjedni skup. 

Tomašević je u svojoj završnoj riječi upozorio kako mu je tijekom ovog postupka narušeno pravo na pošteno suđenje budući da je rasprava nastavljena unatoč izbivanju njegove braniteljice te pravo na mirni prosvjed. Policijske djelatnike koje su za vrijeme srpanjskog prosvjeda bili na terenu okarakterizirao je kao suorganizatore prosvjeda budući da tog dana nisu napravili ništa da upozore prosvjednike na prekršaj i spriječe ih u njihovim namjerama. "Štoviše, svjedoci su tijekom postupka pokazali da niti sami ne poznaju odredbe iz Zakona o javnom okupljanju i da ne znaju gdje počinje zaštićenih sto metara", rekao je Tomašević te nastavio: "Pozvao sam građane na okupljanje na križanju Gundulićeve i Massarykove s namjerom da se uputimo prema Varšavskoj jer sam poučen iskustvima od proteklih dana pretpostavio da nam policija neće dopustit da dođemo tamo iako smo u toj ulici imali prijavljen prosvjed. To se naposljetku i dogodilo".

Sutkinja Jurić na kraju je obojicu proglasila krivim jer je utvrdila kako su organizirali prosvjed i to bez dozvole na križanju Gundulićeve i Massarykove i u Ćirilometodskoj. Ta "greška" stajala ih je svakog po 5 000 kuna, a budući da su prosvjed nastavili ispred Skupštine Grada Zagreba, koja se nalazi na manje od sto metara od Vlade i Sabora, sutkinja je odlučila udvostručiti iznos. Tijekom obrazloženja presude Jurić nije zaboravila napomenuti kako se radi o minimalnim kaznama budući da joj je "kao čovjeku jasno da su bili rukovođeni motivom građana koji su htjeli ukazati na možebitne nezakonitosti pri izgradnji rampe u Varšavskoj". 

Tomašević i Celakoski, koje zbog prosvjeda u Varšavskoj očekuje još pet sudskih postupaka,  najavili su kako će se žaliti na ovakvu presudu. Tomašević je upozorio kako je ovakva presuda zapravo vrhunac cinizma budući da je postupak pokrenula policija koja je prosvjednicima blokirala ulaz u Varšavsku, iako su za tamo imali prijavljeno okupljanje. "Zanimljivo je kako se Zakon o javnom okupljanju selektivno primjenjuje budući da se i Ustavni sud, koji je smještenu Varšavskoj ulici, nalazi u štićenoj zoni pa nam je svejedno dozvoljeno da tamo prijavljujemo i održavamo prosvjedna okupljanja", rekao je predsjednik Zelene akcije. "Ovakva presuda neće nas obeshrabriti. Ako ne možemo naći pravdu u Hrvatskoj, naći ćemo je u Strasbourgu", poručio je Celakoski.

<
Vezane vijesti