foto: prtscr Index.hrfoto: prtscr Index.hrTransparency international Hrvatska očekuje brzo, efikasno i učinkovito sankcioniranje propusta u financijskom poslovanju udruga civilnog društva, te u njima odgovornih pojedinaca za netransparentno raspolaganje novcem koji se prikupljao u kampanjama za liječenje bolesnih osoba, a osobito djece.

"Najoštrije osuđujemo neodgovorne pojedince koji zloupotrebljavaju svoje pozicije u udrugama civilnog društva i netransparentno raspolažu novcem koji se uplaćuje na njihove poslovne žiro račune. Oni koji traže pomoć čine to u krajnjoj nuždi onda kada za rješavanje pojedinačnog problema ne mogu pronaći drugu mogućnost. Iskorištavanje i manipuliranje u takvim situacijama duboko narušava temeljne društvene vrijednosti poput plemenitosti, dobrote i poštenja", priopćili su iz Transparency International Hrvatska.

Navode kako očekuju zaštitu pojedinaca koji ukazuju na nepravilnosti, a ne da ih se osuđuje, vrijeđa i diskreditira. Ovo smatraju prilikom da podsjete kako je neophodno regulirati zaštitu zviždača.

"Njihovo javno istupanje i prokazivanje nepravilnosti za posljedicu ima gubitak anonimnosti, osuđivanje i ostanak bez egzistencije. Zviždači predstavljaju stvarne borce protiv korupcije, a njihova zaštita temelj je poticanja aktivizma građana i smanjivanja straha od mogućih posljedica", ističu iz TIH-a.

"Udruge civilnog društva moraju se hitno prilagoditi sadašnjem trenutku, potencijalima i mogućnostima koje kao društvo imamo. Njihovo djelovanje i financiranje mora biti okrenuto građanima", istaknula je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

<
Vezane vijesti