Plan za gradnju KKPE Peruća danas je ocijenjen neprihvatljivim za okolišPlan za gradnju KKPE Peruća danas je ocijenjen neprihvatljivim za okolišSavjetodavno stručno povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš za Kombi kogeneracijsku plinsku elektranu Peruća danas je negativno ocijenilo studiju, što je s velikim veseljem dočekalo stotinjak prosvjednika koji su ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike čekali odluku Povjerenstva.

Savjetodavno stručno povjerenstvo za procjenu utjecaja na okoliš za Kombi kogeneracijsku plinsku elektranu (KKPE) Peruća planirane snage 500 MW danas je negativno ocijenilo studiju, što je s velikim veseljem dočekalo stotinjak prosvjednika iz Sinja koji su ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša i energetike čekali odluku Povjerenstva.

Na sjednici je sudjelovalo 12 od 15 članova Povjerenstva koje čine predstavnici nadležnih tijela, stručnjaci i predstavnici regionalne i lokalne samouprave. 9 ih je glasalo "protiv", a 3 "za" prihvatljivost plinske elektrane za okoliš, priopćeno je iz Ministarstva.

Riječ je o projektu poznatom i pod nazivom Vis Viva za koji je postupak procjene utjecaja na okoliš pokrenula tvrtka MCC Ekskluzivne nekretnine d.o.o. Zagreb, a koji je izazvao veliku zabrinutost u lokalnoj zajednici. 

"Izuzetno nam je drago što je Povjerenstvo donijelo ovakvu odluku, koja je, nažalost rijetkost u postupcima procjene utjecaja na okoliš. Nadamo se kako ovo neće ostati jedna od iznimaka već će se ovakve odluke donositi u svim projektima koji su neisplativi, te štetni za okoliš", komentirala je Željka Leljak Gracin, predsjednica Zelene akcije, jedne od udruga koja je sudjelovala u javnoj raspravi o KKPE Peruća.

Željka Leljak Gracin: "Današnja odluka pokazuje kako se i te kako isplati biti aktivno građanstvo koje sudjelovanjem u odlučivanju u pitanjima okoliša ima pravo dati svoj glas, kako komentirajući studije pisanim putem, tako i organiziranjem prosvjeda, akcija i performansa".

"Komentirali smo kako, obzirom da još nije izrađena nova energetska strategija RH, nije jasno li je predmetni zahvat uopće potreban i li je kapacitet prilagođen potrebama. Nije nam bilo jasno ni zašto je uopće potrebno graditi i reverzibilnu hidroelektranu Vrdovo i termoelektranu Peruća, pogotovo kad Hrvatska već ima nekoliko hidroelektrana i plinskih elektrana koji se može koristiti za osiguranje ravnoteže u sustavu u kojem je veliki udio proizvodnje iz solarnih ili vjetroelektrane, čemu bi RH trebala težiti. Iako smo bili svjesni kako to nije bio predmet postupka o procjeni utjecaja na okoliš KKPE, slobodni smo bili spomenuti kako bi prilikom planiranja energetskih projekata trebalo imati na umu kako već sada primjerice u Italiji i drugim europskim zemljama ima termoelektrane na plin koji nisu u funkciji jer nisu isplative u usporedbi s obnovljivim izvorima energije", podsjetila je Leljak Gracin.

Primjerice, prema podacima Goldman Sachs-a, 42.5 GW termoelektrane na plin i ugljen su se zatvorile u EU u razdoblju između 2010. - 2015. jer nisu bile isplative. 

No, osim isplativosti, lokalno stanovništvo okupljeno u građansku inicijativu Ne daj se, Cetino! osobito je brinulo moguće zagađenje vode i zagrijavanje jezera. 

"Današnja odluka pokazuje kako se i te kako isplati biti aktivno građanstvo koje sudjelovanjem u odlučivanju u pitanjima okoliša ima pravo dati svoj glas, kako komentirajući studije pisanim putem, tako i organiziranjem prosvjeda, akcija i performansa. Ovdje je sigurno veliku ulogu odigrao pritisak javnosti, a što je izuzetno bitno kod svih zahvata u okoliš", zaključuje Leljak Gracin.

Konačnu odluku o prihvatljivosti ili neprihvatljivosti donosi Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, no, bio bi presedan da Ministarstvo postupi protivno mišljenju povjerenstva koje je samo imenovalo.

<
Vezane vijesti