Foto: Domino<br>Foto: Domino
Festival organizira udruga Domino i predstavlja umjetnike iz čitavog svijeta, a održava se u New Yorku do 29. rujna.

U srijedu, 17. rujna, otvoreno je treće izdanje Queer New York festivala, koji organizira hrvatska udruga Domino. Festival koji propituje pitanja drugačijosti i queera u suvremenim izvedbenim umjetnostima predstavlja umjetnike iz čitavog svijeta, a posebno je mjesto u ovogodišnjem programu osigurano opsežnoj koprodukciji Domina, Eurokaza i Akademije dramskih umjetnosti, koja je jučer doživjela svjetsku premijeru.

Predstava Pomutnje redatelja Branka Brezovca prema predlošku romana Pomutnje gojenca Törlessa austrijskog prozaika Roberta Musila, čvrsto se oslanja i na glazbenu pozadinu koja određuje ritam cijele predstave, podijeljene u dva dijela – prvi dio uz zvukove 2. simfonije latvijskog skladatelja Peterisa Vasksa, a drugi dio uz finalnu scenu Wagnerove opere Siegfried, dok se predstava zaključuje filmom Ivana Ladislava Galete.

Foto: Domino<br>
Foto: Domino

U projektu koji je startao početkom godine sudjeluju studenti glume i kazališne režije te studenti filmskog odsjeka Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu. Glavne uloge tumače Hrvojka Begović, Romano Nikolić, Adrian Pezdirc i Domagoj Janković. Uz premijernu izvedbu, Pomutnje se u New Yorku izvode i iduća četiri dana, a hrvatska premijera će uslijediti u sklopu Queer Zagreb Sezone, 2. listopada.

Američke premijere će tijekom ovih dana doživjeti i izvedbe bugarskog umjetnika Ive Dimcheva, američke umjetnice Marisse Perel, indijske koreografkinje Sujate Goel te španjolskog interdisciplinarnog umjetnika Abela Azcone.

Ostali hrvatski umjetnici predstavljeni na festivalu su Bruno Isaković, Ana Vnučec i Siniša Labrović, a zaseban segment festivala će činiti nizozemski umjetnici, koji će uz svoje izvedbe održavati radionice i predavanja.

Festival se održava do 29. rujna u prostorima s kojima Domino već niz godina surađuje, među kojima se ističe poznati Abrons Art Center, te u drugim kulturnim žarištima New Yorka kao što su The Chocolate Factory Theater, Grace Exhibition Space & Gallery, kultni teatar La MaMa te Leslie Lohman Museum of Gay and Lesbian Art.

Ključne riječi: queer, queer new york
<
Vezane vijesti