Ilustracija: T.O.Ilustracija: T.O.Grad Karlovac je druga po redu lokalna samouprava s najvećim izdvajanjem za medije iz gradskog proračuna, zaključak je istraživanja koje je provelo "Hrvatsko novinarsko društvo"

Grad Karlovac je drugi po redu u TOP 5 lokalnih samouprava s najvećim izdvajanjem za medije iz gradskog proračuna, prenosi KAportal.hr. Ovo je zaključak istraživanja koje je provelo Hrvatsko novinarsko društvo te objavilo u najnovijem broju svog glasila Novinar dok su podaci za 2012. godinu. Prvi je, očekivano Grad Zagreb koji za medije u toj godini izdvojio 16 milijuna i 717 tisuća kuna a financirao je niz portala i radio postaja, ali jedini u Hrvatskoj putem natječaja ili postupka javne nabave.

Karlovac je na drugom mjestu sa 3,1 milijun kuna izdvojenim za medije, ispred Osijeka, Dubrovnika i grada Rijeke. Do vrha u Hrvatskoj je došao isključivo zahvaljujući dvama medija koja su se, barem dosad, u milijunskim iznosima financirali iz gradskog proračuna - Hrvatskog radio Karlovca i Karlovačkog tjednika.

Tako je u 2012. godini Karlovački tjednik dobio 1,3 milijuna kuna subvencija dok bi, podsjetimo, u ovoj godini trebao dobiti gotovo triput manje, svega 500 tisuća kuna. Radio Karlovac je drugi jedini subvencioniran medij sa 1,2 milijuna kuna, te dodatnih 156 tisuća kuna putem ugovora za prijenose sjednica, dok su ostali mediji od Grada imali koristi isključivo prodavanjem oglasnog prostora, plaćenih emisija, te TV4 Rijeke za prijenos sjednica.

Tako je na oglasima Večernji list zaradio 100 tisuća kuna gradskog novca, KA Vision/TV 4 Rijeke za oglase i prijenose 96 tisuća, a Radio 047/Trend Radio oko 20 tisuća. Radio Mrežnica je uprihodila 10 tisuća kuna, a KAportal, niti pet tisuća, točnije 4.750 kuna.

U HND-u su precizno izračunali i koliko je, u odnosu na broj stanovnika, svaki Karlovčanin financirao medije - sa 55 kuna.

Ključne riječi: mediji, Karlovac
<
Vezane vijesti