Foto: HINAFoto: HINAStudentsko vijeće Filozofskog fakulteta u Zagreba javnosti je poručilo da je studentska borba sasvim opravdana i ispravna jer se "cijela institucija i njezini sastavni činitelji, poput studenata i nastavnika, trenutno nalaze u nezavidnoj blokiranoj poziciji u kojoj je demokracija zamijenjena autokracijom, a akademski uzusi komunikacije i ponašanja zamijenjeni prijetnjama i zastrašivanjem".

"Pravo studenata na kvalitetan rad, učenje i polaganje ispita ugroženo je zahvaljujući katastrofalnom načinu upravljanja institucijom od strane dekana Previšića kojemu je već više puta zapravo iskazano nepovjerenje", upozorilo je danas Studentsko vijeće FFZG-a.

Vijeće koje okuplja sve studentske predstavnike na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na svim odsjecima i svim studijskim godinama ocijenilo je "krajnje sramotnim" prošlotjedne događaje kada je usred ispitnih rokova knjižnica ranije zatvarena, na fakultet dovedeni zaštitari, spriječen normalan rad studentskih službi u vrijeme kada studenti moraju obavljati administrativne poslove, studentima zabranjen pristup onim fakultetskim prostorijama u kojima se nalaze dokumenti brojnih studentskih udruga, kao i časopisi i zbornici, a iz Fakultetskog su vijeća nasilno isključeni studentski predstavnici.

"Krajnje je sramotno da institucija ne može normalno i pravilno funkcionirati samo zato što njezin čelnik ne želi poštovati legitimne demokratske procedure."

"Krajnje je sramotno da se studente naziva poslušnicima različitih političkih stranaka te da ih se proziva 'automatima koji lažu'. Krajnje je sramotno da institucija ne može normalno i pravilno funkcionirati samo zato što njezin čelnik ne želi poštovati legitimne demokratske procedure. U ovakvim kriznim trenucima sazivanje Plenuma jedini je način da se izvrši veća inkluzija studentskih masa u aktivnu participaciju u ovim nemilim događajima kada se na sve moguće načine nastoji suspendirati studentski glas iz formalnih institucija te kada pritom ne postoji nikakva reakcija viših instanci na zlostavljanje demokratskih procedura. Voda je ovaj put stvarno došla do grla što najbolje znamo iz komunikacije s kolegama koje predstavljamo na svojim odsječkim vijećima gdje još, na sreću, nije došlo do isključivanja od odlučivanja i utjecanja na odluke, bez obzira na poneke nedostatke koje smo krenuli rješavati i zbog čega smo se uopće okupili u ovo krovno tijelo svih studentskih predstavnika na Filozofskom fakultetu", istaknulo je Vijeće.

Studentski su predstavnici javnosti poručili da je studentska borba sasvim opravdana i ispravna jer se "cijela institucija i njezini sastavni činitelji, poput studenata i nastavnika, trenutno nalaze u nezavidnoj blokiranoj poziciji u kojoj je demokracija zamijenjena autokracijom, a akademski uzusi komunikacije i ponašanja zamijenjeni prijetnjama i zastrašivanjem". Vijeće je zatražilo i reakcije od dekana, rektora, studentskog pravobranitelja i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu na neprimjeren diskurs kojim se nastoji ocrniti ova borba i studenata i nastavnika Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

aem_copy23267.jpg Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).

Ključne riječi: Filozofski fakultet u Zagrebu
<
Vezane vijesti