Foto: Kay Nietfeld/ EPAFoto: Kay Nietfeld/ EPANjemački strojovođe jutros su započeli najavljeni sedmodnevni štrajk zbog spora s Deutsche Bahnom oko plaća i pregovaračkih prava te zasad nema naznaka da bi moglo doći do dogovora između njihovog sindikata i poslodavaca.

Sindikat strojovođa GDL pozvao je svoje članove da izađu s posla u noći na utorak u 2 sata te da se ne vrate do 9 sati u nedjelju. Vozači teretnih vlakova već su u ponedjeljak poslije podne stupili u štrajk. Claus Weselsky, koji vodi GDL, optužio je njemačku željezničku kompaniju Deutsche Bahn da je kriva za štrajk koji je posljedica spora oko plaća i radničkih prava.

Deutsche Bahn priopćio je ranije kako je uvjeren da će oko trećine željezničkih usluga na duge pruge biti operativno unatoč štrajku. Poslovne procjene govore da će štrajk donijeti gubitke ekonomiji od oko sto milijuna eura dnevno zbog čega su njemačke tvrtke osudile u ponedjeljak planove strojovođa za pokretanje sedmodnevnog štrajka.

"Eskalacija spora zbog plaća s Deutsche Bahnom rezultirat će ogromnom štetom za njemačku industriju", izjavio je Dieter Schweer iz Njemačkog industrijskog saveza te dodao kako će to dovesti do praznih skladišta, kao i prekida opskrbe te da će stvoriti gubitke u mnogim granama industrije.

Njemački sindikat strojovođa GDL pozvao je u nedjelju u sedmodnevni štrajk zbog spora s Deutsche Bahnom oko plaća i pregovaračkih prava. GDL traži povećanje plaća za pet posto i smanjenje radnog tjedna s 39 na 37 sati. Također želi pravo da pregovara u ime drugih zaposlenika željeznica.

Deutsche Bahn preveze u prosjeku 5,5 milijuna putnika na dan i oko petine teretnog prometa, odnosno više od 620 tisuća tona na dan.

Ključne riječi: Njemačka, sindikati, štrajk
<
Vezane vijesti