Foto: L.R.<br>Foto: L.R.
Ministar Pavo Barišić na današnjem je sastanku naložio sanacijskom upravitelju SC-a Mirku Bošnjaku da ovaj tjedan dovrši pregovore sa sindikatima kako bi u roku od sedam dana potpisali kolektivni ugovor. Radnici u štrajku se zasad vraćaju na posao raditi, što ne znači konačnu obustavu štrajka.

Štrajk hrabrih radnica i radnika Studentskog centra ušao je u svoj trinaesti dan u kojem je dogovoren privremeni prekid obustave rada. Epilog je to podnevnog razgovora u ministarstvu gdje su glavni akteri dogovorili potpisivanje kolektivnog ugovora u roku od sedam dana, čime je dovršen mučan period izbjegavanja odgovornosti od strane sanacijske uprave.

Po običaju, radnici su se okupili u 11 sati u dvorištu SC-a, otkud je štrajkaški odbor krenuo na razgovor s ministrom zakazan za 12 sati. Nakon sat vremena razgovora, odbor se vratio u Teatar &TD gdje je Mario Iveković okupljenim radnicima prenio tijek i zaključke sastanka, te su u demokratskoj atmosferi dogovoreni daljnji koraci.

Radnici koji su u štrajku se od sutra vraćaju na posao raditi, ali će čekati ishod ovotjednih pregovora, te u slučaju pokušaja izigravanja i zavlačenja od strane uprave ponovno prestati raditi. U ministarstvu, Barišić je odmah obavijestio sanacijskog upravitelja da je po zakonu upravo on ovlašten pregovarati i potpisati kolektivni ugovor, čime je Bošnjakova igra skrivanja od odgovornosti privedena kraju. Bošnjak je svejedno iskoristio priliku da pokuša umanjiti i omalovažavati štrajk, ali ga je ministar prekinuo, te mu dao jasnu uputu da se dogovori sa sindikatima u što bržem roku. Lukavim pokušajima Bošnjaka tu nije bio kraj, stoga je predložio da rok bude do kraja godine, ali je štrajkaški odbor taj prijedlog na licu mjesta rezolutno odbio i postavio rok za ovaj tjedan, s čime se složio i ministar. Tako je sastanak sanacijske uprave i sindikata dogovoren za prekosutra, a pregovori moraju biti gotovi do kraja radnog tjedna.

Radnici koji su u štrajku se od sutra vraćaju na posao raditi, ali će čekati ishod ovotjednih pregovora, te u slučaju pokušaja izigravanja i zavlačenja od strane uprave ponovno prestati raditi. Ovakva sindikalna strategija je praktična i pametna, budući da proglašenje kraja štrajka znači novu i dugačku proceduru u slučaju pokretanja novog, što oduzima vremena i može utjecati na raspoloženje i volju samih radnika, na što je Bošnjak vjerojatno i računao. U ovom slučaju, štrajk je nastavljen uz povratak na posao, čime je manevarski prostor za manipulacijom i zatezanjima uprave bitno sužen.

Na Fakultetu političkih znanosti se večeras u 19 sati održava tribina Studenti uz radnike SC-a gdje će sindikalisti i radnici SC-a pričati o iskustvima dosadašnjeg štrajka, a studenti o svojem pogledu na ovu borbu.

 

Ključne riječi: štrajk, Studentski centar
<
Vezane vijesti