Foto: Stop TTIP facebookFoto: Stop TTIP facebookPovodom predstojećeg glasanja Europskog parlamenta, koje bi se trebalo održati 9. srpnja, o rezoluciji koja se odnosi na TTIP, europska koalicija Stop TTIP uputila je otvoreno pismo zastupnicima EP-a koje prenosimo u cijelosti.

Podsjetimo, riječ je o trgovinskom sporazumu između EU i SAD-a protiv kojeg je 2,3 milijuna Europljana potpisalo peticiju, pokrenutu od strane 480 organizacija udruženih u Stop TTIP.

"Poštovana zastupnice / poštovani zastupniče u Europskom parlamentu,

pišemo Vam u vezi s predstojećim glasanjem u Europskom parlamentu o inicijalnom izvještaju vezanom uz Transatlantsko trgovačko i investicijsko partnerstvo (TTIP). Pozdravljamo inicijativu da Europski parlament oblikuje stav o TTIP-u, kao i ulogu koju je ovo tijelo već odigralo u demokratskim javnim raspravama o ovom pitanju. Sada se obraćamo svim članovima Europskog parlamenta s molbom da pri razmatranju stava koji će zauzeti po ovom pitanju u obzir uzmu mišljenje koje je iskazalo 2,3 milijuna građana, te da shodno tome donesu snažnu rezoluciju kojom bi pozvali na zaustavljanje pregovora o TTIP-u utemeljenih na trenutno važećem pregovaračkom mandatu. U najmanju ruku tražimo od Vas da razmotrite žestoke kritike na račun ISDS mehanizma koje su iznesene tijekom javne debate i javne rasprave koju je organizirala Europska komisija te da odbacite ISDS u bilo kojem obliku. 

Mi predstavljamo 483 organizacije iz čitave Europe, uključujući šest organizacija iz Hrvatske. Naša koalicija uključuje sindikate i organizacije civilnog društva koje zastupaju širok raspon javnih interesa, uključujući zaštitu okoliša, javno zdravstvo, građanska prava, poljoprivredu, prava potrošača, prava životinja, socijalne i radne standarde, prava radnika, digitalna prava i temeljne javne službe uključujući obrazovanje i zdravstvo.

Tijekom posljednjih osam mjeseci, prikupili smo preko 2,3 milijuna potpisa (u Hrvatskoj je prikupljeno preko 9000 potpisa) protiv zaključivanja TTIP-a i ratifikacije Sveobuhvatnog ekonomskog i trgovačkog sporazuma (CETA) s Kanadom. Time je inicijativa Stop TTIP postala najveća Europska građanska inicijativa do danas. Cilj nam je zaustaviti TTIP i CETA-u jer ovi ugovori uključuju više spornih elemenata, poput mehanizma za rješavanje sporova između ulagača i država te pravila o regulatornoj suradnji, koji predstavljaju prijetnju demokraciji i vladavini prava. Želimo spriječiti da se u netransparentnim pregovorima snize radni, socijalni i ekološki standardi, kao i standardi zaštite podataka i zaštite potrošača te da se dereguliraju javne usluge (npr. opskrba vodom) i kulturna dobra."

Ključne riječi: Europski parlament, TTIP, stop ttip
<
Vezane vijesti