Foto: Ilustrativna fotografijaFoto: Ilustrativna fotografijaZelena akcija traži hitno sankcioniranje svih odgovornih i privremeno oduzimanje dozvole za rad CE-ZA-R-u. Zahtijevaju detaljnu istragu uzroka čestih nesreća u C.I.O.S.-u dok se jasno ne utvrde sigurnosne mjere, način provođenja te sustav nadzora kojima će se spriječiti buduća ugrožavanja zdravlja građana i građanki. "S obzirom da tvrtka C.I.O.S. zbog ove nesreće neće imati troškove daljnjeg zbrinjavanja otpada koji je izgorio, možda se građani opravdano pitaju je li ovaj požar slučajan", zaključuje se u priopćenju ZA.

Zelena akcija podsjeća da je sinoćnji požar već treći takav događaj u posljednje 3 godine. Niski sigurnosni standardi u tvrtki CE-ZA-R, dijelu C.I.O.S. grupe, evidentno ugrožavaju sigurnost građana i građanki cijelog zapadnog dijela Zagreba, a možda i šire. Prvi veliki požar izbio je u travnju 2014. kada ga je gasilo 120 profesionalnih vatrogasaca, a na terenu je bilo 40-ak vatrogasnih vozila. Drugi slučaj bio je u kolovozu Zabrinjavajuće je da nadležne službe, svaki put kada dođe do požara u ovoj tvrtki Petra Pripuza, tvrde kako nije došlo do većeg narušavanja kvalitete zraka niti opasnosti za građane od plinova nastalih kao produkt sagorijevanja2015. kada je požar, srećom, bio nešto manjih razmjera. Nažalost, ovaj posljednji, treći požar, bio je najveći, a moralo ga je cijelu noć gasiti 135 vatrogasaca.

"Zabrinjavajuće je da nadležne službe, svaki put kada dođe do požara u ovoj tvrtki Petra Pripuza, tvrde kako nije došlo do većeg narušavanja kvalitete zraka niti opasnosti za građane od plinova nastalih kao produkt sagorijevanja, u što je teško povjerovati. Nužno je odmah postaviti više mjernih stanica u cijelom zapadnom dijelu grada te u realnom vremenu objavljivati podatke o koncentracijama štetnih tvari u zraku, zajedno s uputama kako građani i građanke trebaju postupati da se zaštite", stoji u priopćenju ZA.

Podsjećaju i da su na početku trenutnog mandata gradonačelnika Bandića bila česta medijska nagađanja o namjeri Grada da privatizira uslugu odvoza komunalnog otpada, a uglavnom se spekuliralo kako je za taj taj posao izuzetno zainteresiran C.I.O.S. Učestali akcidenti u CE-ZA-R-u daju do znanja da gospodarenje otpadom mora ostati u domeni javnih tvrtki, gdje postoji barem nešto veća razina kontrole i poštivanje sigurnosnih standarda.

"Smatramo kako je krajnje vrijeme za kaznu C.I.O.S.-u, suspenziju rada postrojenja CE-ZA-R, reviziju rada službi koje mjere onečišćenje zraka kao i objavu svih ugovora između C.I.O.S.-a i Grada Zagreba jer smatramo da je u javnom interesu znati za poslove Grada s tvrtkom gdje se svako malo desi požar. S obzirom da tvrtka C.I.O.S. zbog ove nesreće neće imati troškove daljnjeg zbrinjavanja otpada koji je izgorio, možda se građani opravdano pitaju je li ovaj požar slučajan", zaključuje se u priopćenju.

Ključne riječi: Bandić, zaštita okoliša, jankomir, CIOS
<
Vezane vijesti