crkva_savica_cuvamonaspark_copy73026.jpgInicijativa Čuvamo naš park: "Iako neuključivanje dijela stanara u formalne susjede nije presudno za pravomoćnost lokacijske dozvole, ono pokazuje razmjere nebrige za stanovnike Savice. Formalni susjedi još uvijek čekaju rješenje Ministarstva na žalbe podnesene u rujnu."

U nastojanjima da se što jasnije vizualizira površina koju bi planirani crkveni kompleks zauzimao u parku Trnjanska Savica, do sada se najviše koristila usporedba s tlocrtnom površinom bloka hotela Esplanade (hotel 57x47 m, crkveni kompleks 55x42,6m). Međutim, za razliku od 3D modela, ova usporedba ne dočarava na pravi način stvarne dimenzije kompleksa i razmjer zauzimanja površine parka i njegove nepopravljive devastacije, smatraju iz inicijative Čuvamo naš park. Priopćenje inicijative prenosimo u cijelosti:

Tek jedan pogled na model daje potpuno drugačiju vizuru ovog djela kvarta i daje naslutiti koliko bi životi stanovnika Savice mogli biti promijenjeni.

Prema dostupnim podacima iz projekta za lokacijsku dozvolu napravljen je 3D model volumena crkve i pastoralnog centra koji izgleda doista zastrašujuće. Projekt predviđa crkvu s 420 sjedećih mjesta, stan za župnika i župnog vikara, stan za domaćicu, sobe za goste,  dodatne dvije dvorane, garaže, parkiralište, blagovaonu za 30 osoba, prilaznu aleju te toranj visine 45 metara. Visina osnovnog djela kompleksa je 14 metara i zatvara pogled za prva četiri kata najbližih zgrada, a sama koncepcija projekta je takva da se veliki dio parka koji formalno nije dio kompleksa zapravo tretira kao crkveno dvorište.

Odabrani projekt autora Aleksandra Bašića bio je tek trećenagrađeni na natječaju kojeg su porezni obveznici platili 217.000 kuna, a mišljenjem ocjenjivačkog suda uopće nije predviđen za realizaciju.

crkva_savica_cuvamonaspark.jpg

Najveći problem imaju stanari A3 zgrade na sjeveroistočnoj strani parka koji bi do kraja godine trebali useliti u svoje stanove. Stanovi na prva četiri kata, za koje su budući stanari dali životne ušteđevine ili digli visoke kredite mogli bi, umjesto u obećano zelenilo parka, gledati u 19 metara udaljen betonski zid kompleksa. Neki od tih susjeda su u srpnju u Poglavarstvu pokušali dobiti uvid u dokumentaciju za lokacijsku dozvolu, kako bi saznali što se točno tu planira graditi, međutim zaštitari su ih onemogućili.

Skandalozna je i informacija da se o mišljenju neće pitati susjedi koji žive u neposrednoj blizini parcele planiranog crkvenog kompleksa, kojima su zahtjevi za uključenje u postupak ishođenja lokacijske dozvole odbijeni ovih dana. Radi se o susjedima čije su zgrade udaljene dvadesetak metara od spomenutog zemljišta, ali zbog postojanja čestice širine nekoliko metara između njihove zgrade i katastarske čestice parka nisu stranke u postupku.

Iako neuključivanje ovih stanara u formalne susjede nije presudno za pravomoćnost lokacijske dozvole, ono pokazuje razmjere nebrige za stanovnike Savice. Formalni susjedi još uvijek čekaju rješenje Ministarstva na žalbe podnesene u rujnu.

savica2.jpg
Ključne riječi: Park na Savici, Savica
<
Vezane vijesti