hnk_ivana_pl.zajca_pokrenuo_inicijativu_obnovimo_rijecko_kazaliste_ca_large.jpgHrvatsko narodno kazališta Ivana pl. Zajca oglasilo se priopćenjem povodom rasprave u Hrvatskom saboru o financijskoj reviziji javnih ustanova u kulturi za 2013. godini gdje je velik broj kritika upućen upravo riječkom kazalištu i intendantu Oliveru Frljiću, koji 2013. nije ni bio na čelu HNK. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Nalazi Državne revizije, koji su otkrili poražavajuće rezultate poslovanja riječkog Kazališta, odnose se na kalendarsku godinu 2013. Ako već Domoljubna koalicija i njihov koalicijski partner Most žele huškati javnost protiv aktualnog vodstva HNK Rijeka, onda ih moramo podsjetiti da Dužnost ravnatelja Opere u mandatu Nade Matošević Orešković obavljao Ozren Prohić, rođak aktualnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i donedavni partner zamjenice ministra, Ane Ledererse nalaz Revizije odnosi na vrijeme u kojem je intendantica još uvijek bila Nada Matošević Orešković, a poslovna ravnateljica Ana Lučić. Nova uprava je započela s radom 1. 9. 2014, pa ni na koji način ne može biti odgovorna za financijske dubioze i nezakonitosti u poslovanju u
2013. godini. Za takav zaključak bilo bi dovoljno položiti test iz matematike u prvom razredu osnovne škole. Za doprinos izradi Proračuna Republike Hrvatske zastupnici Strenja-Linić bit će ipak potrebne ponešto više kvalifikacije.

U ovom kontekstu, u kojem vladajući sve više delegiraju ulicu za obračun s onima koji se ne uklapaju u njihovu zacrtanu ideološku jednoobraznost i pri tom ne biraju sredstva, nije zanemariva činjenica ni da je, što je Državna revizija također zabilježila, dužnost ravnatelja Opere u mandatu Nade Matošević Orešković obavljao Ozren Prohić, rođak aktualnog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i donedavni partner zamjenice ministra, Ane Lederer. Prohić je uz stalno zaposlenje na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti s punim radnim vremenom, protuzakonito obavljao poslove Ravnatelja Opere u Rijeci za koje je primao autorske honorare, pored onih koje je mirno mogao Od početka stupanja na dužnost nova je uprava bila izložena nizu anonimnih prijava i inspekcija koje nisu otkrile niti jedan jedini slučaj zapošljavanja bez potrebnih kvalifikacija i mimo procedureuprihoditi redovitim angažiranjem samoga sebe kao redatelja opernih predstava. To bi, naravno, bio nemali porezni problem da je Prohić u Kazalištu bio zaposlen putem ugovora o radu, kao što nalaže zakon.  

Potpuno obrnuto od iznesenih teza Mostove zastupnice iz Rijeke, upravo je nova uprava potrošila godinu i pol svojeg mandata na sanaciju naslijeđenog duga i uređivanje poslovanja kazališta prema zakonu. Upravo je nova uprava i prije nego što je primila negativni nalaz Revizije za 2013. godinu uklonila iz poslovanja nepravilnosti i nezakonitosti koje je sama uočila već u prvim tjednima upravljanja kazalištem, da bi potom, poštujući sve rokove Državnog ureda za reviziju, Područnog ureda Rijeka, predložila dinamiku konačnog uređivanja poslovanja Kazališta, što je Ured prihvatio. Insinuacije o zapošljavanju bilo koga bez potrebnih kvalifikacija ili navodnim protuzakonitim postupanjima aktualne Ravnateljice Hrvatske drame besramna su laž. Od početka stupanja na dužnost nova je uprava bila izložena nizu anonimnih prijava i inspekcija koje nisu otkrile niti jedan jedini slučaj zapošljavanja bez potrebnih kvalifikacija i mimo procedure, a utužive objede na račun Ravnateljice Hrvatske drame vjerojatno potiče riječki potrčko Ines Strenja Linić, notorni samoprozvani kritičar i koreograf, pa i dramaturg Zvonimir Peranić, amater suspektne pismenosti koji već godinama terorizira riječku plesnu i kazališnu scenu u očajničkom naporu da dograbi Ako već Domoljubna koalicija i njihov koalicijski partner Most žele huškati javnost protiv aktualnog vodstva HNK Rijeka, onda ih moramo podsjetiti da se nalaz Revizije odnosi na vrijeme u kojem je intendantica još uvijek bila Nada Matošević Orešković, a poslovna ravnateljica Ana Lučićneku relevantniju ulogu na riječkoj kulturnoj sceni, možda i u Kazalištu, recimo Baletu, što nikako da mu uspije upravo zato što – nema adekvatne kvalifikacije.

Krije li se još nešto u pozadini ovoga iznenadnog nekompetentnog interesa I. S. Linić za HNK u Rijeci pitali smo se uvidom u arhiv Kazališta gdje smo – gle čuda – pronašli i ugovor o poslovnim vezama Ines Strenja Linić s jednom od bivših uprava Kazališta kojemu je ona godinama iznajmljivala svoj trosobni stan u centru Rijeke. Pa ajde da i mi dometnemo ponešto u obranu Nade Matošević Orešković, koja je raskinula ugovor o najmu stana I. S. Linić ubrzo po stupanju na dužnost! 

Na kraju – a možda i tek na početku jednog novog performansa – zapitajmo se kakva je to patološka "reformska" politika u pozadini blaćenja nove uprave HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci zbog nalaza Revizije za koji ta uprava ni prostorno ni vremenski ni virtualno ni telepatski ne može biti odgovorna, i to u isto vrijeme kada se zamjenicom Ministra kulture imenuje Anu Lederer, u čijem je poslovanju na mjestu intendantice HNK u Zagrebu ta ista Revizija razotkrila cijeli niz dubioza, dostupnih svakom namjerniku u javnom izvještaju. Gospodo iz Mosta - treba samo malo googlati!

Ključne riječi: HDZ, Oliver Frljić, kultura, Most
<
Vezane vijesti