H-Alter
moje_mjesto_u_zajednici_logo_tekst_dolje_300x258.jpgUočili ste neki problem u vašem okruženju i željeli bi da se situacija poboljša. Znate li kome se obratiti? Video nastao u sklopu projekta Moje mjesto u zajednici nudi nekoliko ideja.

Pronađite adrese donositelja odluka/institucija/jedinica lokalne samouprave - možda je to gradonačelnik, župan, pravobraniteljica za djecu, pučki pravobranitelj, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, gradski odsjek za građane, ured za suzbijanje korupcije, služba za građane hrvatskog sabora, inspektorat rada, općina, vijećnici, institucije...

Na području Zagreba, Međimurske županije i Imotske krajine sve ove kontakte možete dobiti u brošuri na javnim akcijama udruga Zora, K-Zone i Centra za održivi razvoj.

Te iste kontakte možete naći i putem aplikacije na adresi www.projekt-zajednica.info

Kada ste saznali kome se možete obratiti, što možete konkretno napraviti?

- provjerite primaju li donositelji odluka građane i dođite u za to predviđeno vrijeme sa spremnim dopisom i pisanim upitom koji ćete na licu mjesta moći predati

- nazovite odgovorne i tražite informacije na koji način da uložite svoj prigovor ili prijedlog

- pošaljite elektroničkom ili pismenom poštom svoj upit odgovornom tijelu.

- pošaljite upit institucijama i jedinicama lokalne samouprave temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama...

Pronađite grupu građana koje zabrinjava isti problem ili imaju sličnu ideju. Povežite i umrežite se. Provjerite postoji li u vašoj okolini udruga koja se bavi tim problemom i može vam dati dodatan savjet. Zatražite sastanak s mjesnim odborom. Važno je da jasno opišete zahtjeve pismeno te ih uručite s potpisima i kontakt podacima.

Dođite na javne akcije u sklopu naše kampanje "Moje mjesto u zajednici" u Međimurskoj županiji, na Trešnjevci i u Imotskom i ispunite razglednicu sa svojim zahtjevima i idejama...

Plan aktivnosti udruge Zora nađite na www.udrugazora.hr

Budimo aktivni članovi i članice lokalne zajednice i pobrinimo se kako bi institucije i jedinice lokalne i regionalne samo/uprave uistinu radile svoj posao, a to je u najvećoj mjeri briga za građane i njihove potrebe.

Video je nastao u sklopu projekta "Moje mjesto u zajednici" kojeg provodi Udruga Zora s partnerima udrugama K-Zona i Centar za održivi razvoj.

Ključne riječi: aktivizam, građanski aktivizam
<
Vezane vijesti