saf_2019_website_1.jpg"Nasljeđe ratnih sukoba i dalje utječe na umjetničko stvaralaštvo u Hrvatskoj, udruge branitelja pozivaju na cenzuru, a lokalni Srbi i umjetnici iz Srbije su na meti i trpe cenzuru", stoji u izvještaju za 2018. godinu međunarodne organizacije koja se bavi slobodom umjetničkog izražavanja - Freemuse.

Nasljeđe srpsko-hrvatskog oružanog sukoba i dalje prožima politički, društveni i kulturni život u Hrvatskoj. Kršenja slobode umjetničkog izražavanja obično se javljaju oko obljetnica događaja iz rata, često bez javne osude. Freemuse je dokumentirao slučajeve cenzure i prijetnji smrću protiv umjetnika od strane nedržavnih aktera, kao i uplitanje u oblikovanje uređivačke politike javnog servisa, sve na temelju prošlog sukoba.Javna osuda štetnih praksi, zajedno s osuđivanjem ministara koji u njima sudjeluju, trebala bi biti prvi korak, napominje se. Naposljetku, hrvatsko pravosuđe trebalo bi istražiti i goniti pojedince koji upućuju prijetnje umjetnicima

"Tijekom 2018. godine vlasti u ovoj zemlji koju vodi konzervativna vlada nastojale su podržati zahtjeve za cenzurom koje dolaze od bivših boraca i njihovih pristaša, nesrazmjerno usmjerenih na umjetnost koju stvara lokalna srpska manjina, Srbe iz Srbije i domaće umjetnike koji se bave odgovornošću Hrvatske za zločine počinjene nad Srbima tijekom 1990-ih", stoji u izvještaju.

Ističe se primjerice kako je satiričar Domagoj Zovak primio prijetnje smrću nakon epizode emisije News Bar Prime Time koja se emitirala na TV kanalu N1. Epizoda je bila posvećena godišnjici vojne operacije Oluja iz 1995. godine, koja je omogućila Hrvatskoj da vrati kontrolu nad područjima koja su ranije zaposjeli Srbi, ali je prouzrokovala ubojstva i egzodus lokalnog srpskog stanovništva.

Nakon epizode u kojoj je Zovak kritizirao nekoliko predstavnika hrvatskih oružanih snaga zbog ubijanja srpskih civila pucanjem u leđa, jedan gledatelj mu je uputio sljedeću poruku na Facebooku: "I ti ćeš dobiti u potiljak, kunem se." Poruka je poslana zajedno s rasporedom za autobusnu liniju koju Zovak koristi kada posjećuje svoju obitelj.

Spominje se i kako su nakon obljetnice operacije Oluja 2018. godine, lokalne i regionalne hrvatske udruge ratnih veterana pokušale spriječiti da se u Hrvatskoj održi nekoliko koncerata srpskog rock benda Bajaga i instruktori. U sličnim okolnostima, godišnji pjevački festival Ojkanje koji organiziraju srpske udruge u hrvatskom gradu Petrinji odgođen je od kolovoza do listopada lani.Nasljeđe srpsko-hrvatskog oružanog sukoba i dalje prožima politički, društveni i kulturni život u Hrvatskoj. Kršenja slobode umjetničkog izražavanja obično se javljaju oko obljetnica događaja iz rata, često bez javne osude

"Navedeni slučajevi odražavaju opću političku situaciju u Hrvatskoj - zemlji koja i dalje sporo napreduje u utvrđivanju odgovornosti za ratne zločine počinjene nad Srbima i osiguravanju zaštite prava srpske etničke manjine i čiji su bilateralni odnosi sa Srbijom opterećeni nasljeđem prošlog sukoba. Slučajevi također pokazuju da se Hrvatska suočava sa poteškoćama pri ispunjavanju ciljeva postavljenih 2018. godine u okviru
Konvencije o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izričaja, kojom se obvezala promicati raznolikost i kulturni pluralizam kroz prakticiranje 'tolerancije i inkluziju kulturnih manjinskih skupina'", zaključuje se u izvještaju.

Javna osuda štetnih praksi, zajedno s osuđivanjem ministara koji u njima sudjeluju, trebala bi biti prvi korak, napominje se. Naposljetku, hrvatsko pravosuđe trebalo bi istražiti i goniti pojedince koji upućuju prijetnje umjetnicima kako bi se osiguralo da se iskorijeni kultura nekažnjivosti za zločine počinjene protiv bilo koga tko ostvaruje pravo na umjetničku slobodu.

Ključne riječi: sloboda, umjetnost, kultura
<
Vezane vijesti