Foto: Hand Over Your Fairy CakesFoto: Hand Over Your Fairy CakesNa portalu Ravno do dna danas je objavljen tekst Riječ u(v)rednika u kojem Zoran Stajčić, između ostaloga, piše: "Taj dan sam se javio na urednički e-mail H-Altera, ali mi je umjesto urednice odgovorila Perić osobno u smislu kako je ona zaključila da sam seksist i da je ne zanima nikakav razgovor sa mnom." Za početak, Ivana Perić jest jedna od urednica H-Altera (jedan klik na Impressum ubuduće), a Stajčić nadalje iznosi laži o onome što je Perić napisala u mailu. Kako bi stavili točku na i ovoj "seksističkoj sapunici" prenosimo e-mail prepisku između Stajčića i Perić, crno na bijelo.

Jun 19 Zoran Stajčić

Poštovani,

Obzirom da sam prozvan i citiran u tekstu autorice Ivane Perić: http://www.h-alter.org/vijesti/slatki-mali-kriticari

šaljem mali komentar i ponudu ako mislite da neka daljnja analiza u vašem mediju ima smisla: 

Baš sam očekivao neku malo dublju analizu svog lika i djela, kad ono opet citiranje mog reporta čija se osnovna poruka može sažeti u 'ne budimo grubi prema mladima u njihovom izboru čak i ako ga katkad ne razumijemo, jer su i neki od nas u mladosti doživjeli slično nerazumijevanje' i neka čvrčkica uz to kako stara muška šovinistička svinja zaziva vrijeme kad su 'muškarci bili pravi muškarci, a žene voljele da ih vole' (što su onomad pjevali Buldožeri), jer je valjda rock samo jedan u nizu bastiona muškog šovinizma s haremskim groupie orgijama, a glazbeni kritičari nedojebanci koji o tome snivaju, štuju i klanjaju se tom totemu. Nekako kao da smo opet na nekom početku jer se sve svodi na površno etiketiranje, pa bih ja sad valjda trebao prihvatiti tih par početnih udaraca, ući zajapureno u žensko-muški okršaj, uzvratiti i valjda blatiti feminističke stavove autorice Ivane Perić. No, mislim da to nije primjereni način pored toga što bi bio dobar clickbait. Prije je dobar start za dijalog, pa ako Ivanu zanima moje mišljenje, a H-Alter to drži zanimljivim kao što mu je onomad prije par godina bilo zanimljivo to isto moje mišljenje kad mu je HDS ZAMP zakucao na vrata slobodno me kontaktirajte jer vas držim ozbiljnim profesionalcima koje zanima istina do te mjere da ne bih ni autorizirao sve vama izrečeno. Taj mrski rokenrol je tu i tamo iznjedrio i nekog hipija. Ima nešto i u peace & love filozofiji, nije sve sex & drugs. 

Ugodan dan,

Zoran Stajčić

Jun 19 Ivana Perić 

Ivana je.

Predmet analize nije bio vaš ukupni lik i djelo, već spomenuti izvještaj, koji je samim time što je objavljen u jednom mediju dostupan za kritiku kao cjelina sam po sebi. Vi možda niste seksist u životu 24/7, ali taj tekst jest seksistički. Većina publike neće imati ni vremena ni želje ni volje da analizira sve tekstove koje ste ikada napisali (ni vi ni bilo tko drugi). Stoga je odgovornost sa svakim objavljenim tekstom velika i mislim da ste i sami svjesni da postoje oni/one koji mogu biti uvrijeđeni, povrijeđeni, ljuti i sl.

Vaš tekst je uzet kao samo jedan od primjera unutar onoga što se može prepoznati kao muški dominirana i još uvijek uvelike seksistička branša pisanja glazbene kritike. S obzirom da, kao žena, novinarka i osoba koja često pohodi različite glazbene koncerte, nerijetko nailazim na reducirajuće i patronizirajuće "fore" i "dosjetke" o ženama u publici i ženama na pozornici, smatrala sam da je primjereno napokon nešto i napisati, odnosno reagirati. Naravno, o tome se da i više i dublje pisati i analizirati, i nadam se da će za takve rasprave biti vremena i prostora u našim medijima. Upravo zato su predmet analize tekstovi, i članci nisu i ne trebaju nikada biti ad hominem napadi.

Što se nastavljanja dijaloga tiče - samo dajte. Profesionalni smo bili i profesionalni ćemo i ostati. Slobodno nam pošaljite svoje mišljenje/viđenje stvari i mi ćemo vaš tekst/komentar objaviti na H-Alteru.

Lijep pozdrav,

I.

Jul 3, Zoran Stajčić

http://www.ravnododna.com/cigarete-poslije-koitusa/

Samo na čitanje.

Izvolite.

Z.

Jul 3, Ivana Perić

Pročitano. I zbilja razočaravajuće, s obzirom na onu Vašu izjavu iz prvotnog mejla - o želji da se povede konstruktivna, dubinska rasprava.

Ovaj je tekst kombinacija napada na osobnoj na razini i nepovezanog, besmislenog ranta o feminizmu. Ukratko, ne vodi nigdje. Iako će, sigurna sam, izmamiti pokoji "sigurni" osmijeh od "provjerene" publike - dalje od toga kod nas očigledno ne ide.

Lijep pozdrav Vama i Kolegi,

Ivana

Ključne riječi: feminizam, glazba, ravno do dna
<
Vezane vijesti