H-Alter
Foto: T.O.Foto: T.O.Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) se priključio organizacijama civilnog društva u bojkotu Hrvatske radiotelevizije (HRT). Do prosvjeda "Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!" koji će se održati u subotu 2. ožujka u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND), zaposleni u SSSH neće davati izjave, gostovati u studiju niti sudjelovati u programu HRT-a. SSSH poziva članove i članice sindikata da se odazovu prosvjedu te tako iskažu solidarnost s novinarima i novinarkama, ali i pošalju snažnu poruku kako ne damo novinarstvo i slobodu govora.

Iz SSSH poručuju kako su medijski rad i slobode u Hrvatskoj ozbiljno ugroženi brojnim tužbama, političkim pritiscima, prijetnjama, zahtjevima oglašivača, ugrožavanjem profesionalnih prava i nepoštivanjem zakona. Sloboda izvještavanja i izražavanja osnovni je preduvjet, oruđe i svrha medijskog rada te neophodna za demokratsko društvo koje u svom fokusu ima interes i dobrobit svojih građana i radnika, ističu iz SSSH.

Zbog navedenog SSSH se pridružuje zahtjevima HND-a za odbacivanjem svih tužbi HRT-a protiv novinara i medija koji su izvještavali o trošenju javnog novca u javnom interesu te podržavaju zahtjeve za održivom medijskom politikom i pravnim okvirom kojim će se štititi neovisnost i sloboda novinarske profesije.

"Prema stavu Europske federacije novinara, HRT je po razini neovisnosti, najgori javni servis u Europi te stoga ne možemo dopustiti atmosferu zastrašivanja kojom se dodatno srozavaju medijske slobode u Hrvatskoj.Javni servis – javni interes", zaključuju iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Ključne riječi: HRT, hrvatsko novinarstvo, SSSH
<
Vezane vijesti