Foto: HinaFoto: HinaHrvatska je na prvom mjestu u Europskoj uniji i po padu nezaposlenosti i po padu zaposlenosti, pokazuju podaci Eurostata, a iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske poručuju kako na takav trend, koji je posljedica loših javnih politika, ukazuju godinama, ali su sve vlade ignorirale upozorenja fokusirajući se na "šminkanje" statistike.

Iz SSSH pojašnjavaju kako je proteklih dana predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla kako "brojke o nezaposlenosti nisu točne", na što su predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar rada Marko Pavić odgovorili kako "u Hrvatskoj raste zaposlenost jer imamo 55.000 osiguranika više nego prije dvije godine". No, upozoravaju iz SSSH nijedna od ovih izjava nije točna.

Iako su brojke o registriranoj nezaposlenosti točne, pravo je pitanje zbog čega je do smanjenja nezaposlenosti došlo, a došlo je zbog iseljavanja (uzrokovanog niskim plaća i uvjetima rada – kaže i službena statistika DZS-a), zbog brisanja iz evidencije (HZZ se posljednjih godinu dana studiozno posvetio brisanju nezaposlenih iz evidencije, iako to za posljedicu imat nemogućnost dopiranja do radno neaktivnih) te zbog nekoliko Izjave predsjednika Vlade i ministra rada nisu točne jer broj osiguranika u mirovinskom sustavu i broj zaposlenih nisu istodesetaka tisuća mladih uključenih u stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, tzv. SOR, (koji se skidaju s evidencije nezaposlenih, ali ne ulaze u radni odnos).

Izjave predsjednika Vlade i ministra rada nisu točne jer broj osiguranika u mirovinskom sustavu i broj zaposlenih nisu isto. Broj osiguranika uvijek je veći, među ostalim i zato što se kao osiguranici evidentiraju svi oni kojima se po bilo kojem ugovoru (o radu ali i o djelu te o autorskom djelu) uplaćuje mirovinski doprinos ali, i zbog istih onih nekoliko desetaka tisuća mladih na SOR-u kojima se uplaćuje doprinos ali se ne evidentiraju u zaposlenosti jer nisu u radnom odnosu, nemaju ugovor o radu te nemaju radna prava (i obveze) u cijelosti – oni su, kako i sam naziv mjere kaže –  na osposobljavanju. Je li kod izjava premijera i ministra riječ o neznanju ili namjernom "šminkanju" podataka za javnost (treće nam ne pada na pamet) ne znamo, ali za nas su oba razloga jednako neprihvatljiva.

Dakle, "upumpavanje" ogromnih sredstava u, za poslodavce, besplatnu radnu snagu na relativno malo tržište rada kakvo je naše, proizvelo je višestruke negativne posljedice na što smo upozorili. Masovna primjena SOR-a uzrokovala je pad zaposlenosti (poslodavci koji bi inače zapošljavali to ne čine već uzimaju "besplatnog" radnika putem SOR-a), kao i pad plaća što, opet, za posljedicu ima nemogućnost života od radaDodatne posljedice koje će tek s vremenom izaći na površinu su neodrživost sustava socijalne sigurnosti, te će vlada, ova ili naredne, pribjeći snižavanju socijalnih prava  u Hrvatskoj te stoga iseljavanje itd. itd. Ključne mjere demografske obnove mogu se provesti samo na tržištu rada, a ne osnivanjem posebnih ministarstava! Dodatne posljedice koje će tek s vremenom izaći na površinu su neodrživost sustava socijalne sigurnosti, te će vlada, ova ili naredne, pribjeći snižavanju socijalnih prava "jer se moraju rezati troškovi iz proračuna" što znači da javnog novca za poslodavce ima (neovisno je li to hrvatski ili europski proračun, to su javna sredstva, jer kao porezni obveznici izravno uplaćujemo i u EU proračun), ali nema za radnike i socijalno ugrožene!

Na kraju želimo podsjetiti kako je Vlada tri ključna zakona s efektima po tržište rada  predložila četiri mjeseca prije plana, a Sabor usvojio u  hitnom postupku, i to zbog lokalnih izbora. Ta brzina izbacila je socijalne partnere iz procesa, no cilj je prvenstveno bio izbaciti nas koji upozoravamo na pogubne posljedice ovakvih ishitrenih odluka i loših politika.

Hoćemo li kao građani pristajati i dalje plaćati konačni račun i gledati kako nam djeca bespovratno odlaze iz Hrvatske, bogate zemlje siromašnih ljudi?

<
Vezane vijesti