H-Alter
Ilustracija: I.P.Ilustracija: I.P."Pozivam naše članice i članove, kao i radnike i građane da se pridruže ovoj borbi za naš planet i za socijalnu pravdu", rekao je Mladen Novosel iz SSSH.

Klimatske promjene napokon su i u širim društvenim krugovima prepoznate kao ključno pitanje današnjice. Sutrašnji globalni prosvjed mladih koji traže hitnu radikalnu akciju u vezi klimatskih promjena, podržali su tako i sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske SSSH i Sindikat novinara Hrvatske.

"Čestitam svim mladim ljudima koji su pokrenuli ovu akciju za naš planet! SSSH podupire njihove zahtjeve za hitnim i ambicioznijim mjerama za rješenje klimatske krize. Naša je obveza osigurati budućim generacijama planet na kojem će moći živjeti i raditi u dostojanstvu. Pozivam naše članice i članove, kao i radnike i građane da se pridruže ovoj borbi za naš planet i za socijalnu pravdu. Klimatske promjene zahtijevaju drukčiju industrijsku revoluciju, a pravedna tranzicija je jedini način da osiguramo da se taj proces ne odvije na štetu radnika već u korist svih ljudi. Političari moraju prijeći s riječi na djela – samo zajedno ih možemo natjerati da to i učine! Mladi, ne dopustite da vas cinizam i skepticizam političkih 'elita' obeshrabri. Ovo je naša zadnja šansa – samo zajedno možemo pobijediti, zajedno smo jači!", rekao je Mladen Novosel, predsjednik SSSH.

M. Sever: "Rješenje za spas života na Zemlji je u našim rukama, a ne u tlapnjama o preseljenju čovjeka na druge planete."

Iz Sindikata novinara Hrvatske ističu pak kako je svaki pojedinac dužan dati doprinos za spas planeta Zemlje jer na mrtvom planetu nema mjesta za život.

"Nužno je planet staviti ispred profita jer glad za profitom truje ovaj dragulj u svemiru koji se zove Zemlja. Industrijski magnati i ostali pripadnici povlaštenog kruga bogatih trebaju i mogu dati najveći doprinos zaustavljanju klimatskih promjena, ali i svi mi ostali možemo pridonijeti tako da ne kupujemo nepotrebne stvari čija proizvodnja truje atmosferu Zemlje i zagađuje planet kad ih odbacimo. Rješenje za spas života na Zemlji je u našim rukama, a ne u tlapnjama o preseljenju čovjeka na druge planete", ističe se u priopćenju koje potpisuje predsjednica SNH Maja Sever.

Na sutrašnje prosvjede pozvala je inicijativa mladih Fridays for Future kako bi se izvršio pritisak na svjetske vođe uoči klimatskog samita Ujedinjenih naroda u New Yorku, no na prosvjede su pozavne sve generacije. U Hrvatskoj prosvjed u Zagrebu počinje u 18h na Europskom trgu, odakle će se ići na Markov trg. Prosvjedi će se istog dana održati u Rijeci, Osijeku i Splitu.

Ključne riječi: klimatske promjene, greta thunberg
<
Vezane vijesti