H-Alter
Foto: M.K.Foto: M.K."Posljednji napadi i kritike upućene na Nacrt plana gospodarenja otpadom dolaze u prvom redu od strane lobija koji zagovara model izgradnje velikih centara za mehaničko-biološku obradu. Kako u vrijeme bivše ministrice Holy, tako i sada u vrijeme ministra Dobrovića, ta grupacija ne bira sredstva da bi svoj poslovni interes pretpostavila interesima i pravima građana RH", stoji u priopćenju inicijativa Srđ je naš i Pravo na zavičaj.

Ističu kako je zastarjela tehnologija  koju "smećarski" lobi zagovara  bila popularna 1980-ih godina i ona pretpostavlja da otpad u mehaničko-biološke pogone dolazi izmiješan, što samim time poskupljuje i njegovu mogućnost razdvajanja, a samu mogućnost recikliranja bitno smanjuje.Sustavom koji otpočinje već u kućanstvima, nepotrebnim bi se pokazala izgradnja jako skupog centra za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju

"Jedini način da se građanima ne povećaju računi za zbrinjavanje otpada i do nekoliko puta i da se otpad zbrinjava na moderan, ekološko prihvatljiv način, jest kroz postupak razdvajanje otpada još u kućanstvima i njegovo odvojeno  prikupljanje u reciklažnim dvorišnima", ističe se u priopćenju.

Inicijative SJN i Pravo na zavičaj napominju kako primjer Krka pokazuje da se uspješno može organizirati sustav odvojenog prikupljanja otpada i težiti modernoj politici nula posto otpada i to uz sve teškoće organizacije takvog sustava na otoku sa sedam različitih jedinica lokalne samouprave te ogromnim priljevom turista u sezoni.

Sustavom koji otpočinje već u kućanstvima, nepotrebnim bi se pokazala izgradnja jako skupog centra za gospodarenje otpadom u Lučinom razdolju kod Trnovice na području Dubrovačkog primorja, a kojem se građani Primorja, civilno društvo i veliki dio znanstvene zajednice godinama protive.

"Troškovi prijevoza izmiješanog otpada  iz npr. udaljenih Konavala i Korčule do Lučinog razdolja, kao i troškovi rata kredita za izgradnju Inicijative napominju kako primjer Krka pokazuje da se uspješno može organizirati sustav odvojenog prikupljanja otpada i težiti modernoj politici nula posto otpadaskupog i glomaznog centra za gospodarenje otpadom, učinili bi nas desetljećima taocima plaćanje zastarjele, preskupe i za Malostonski zaljev pogubne tehnologije", upozoravaju SJN i Pravo na zavičaj.

Ističu kako podržavaju nastojanja ministra Dobrovića jer ne žele biti taoci "smećarske" mafije. "Dajte nam da konačno organizirano započnemo reciklirati otpad i kompostirati u svojim dvorištima - naše je društvo za to zrelo", zaključuju u priopćenju.

 

aem_copy81068.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: gospodarenje otpadom
<
Vezane vijesti