Foto: Splitski studentFoto: Splitski studentSplitski studenti sinoć su na ulicama Splita izveli akciju plakatiranja povodom današnjeg zasjedanja Gradskog vijeća na kojem će se raspravljati o Prijedlogu rješenja o odobrenju postavljanja spomenika 72. bojni Vojne policije. "Protivimo se ideji postavljanja spomenika, posebice zbog natpisa 'Pod ovim znakom smo pobijedili'.Takav spomenik ponajprije bi predstavljao povijesni falsifikat te neviđenu uvredu i ponovnu traumatizaciju žrtava preživjelih u tzv. Vojno istražnom Centru Lora", poručili su studenti.

Pripadnici 72. bojne Vojne policije HV-a, Tomislav Duić, zapovjednik Vojnog zatvora Lora, Tonči Vrkić, Anđelko Botić, Emilijo Bungur i Ante Gudić te Miljenko Bajić, Josip Bikić i Davor Banić, u sudskom predmetu Lora 1, osuđeni su jer je Sud na temelju izvedenih dokaza Akcijom lijepljenja plakata, na Banovini, sveučilišnom kampusu, ispred studentske menze i drugim gradskim lokacijama željeli su ukazati da kao savjesni građani Splita ne žele taj spomeniknedvojbeno utvrdio da su u razdoblju od ožujka do rujna 1992. u tzv. Vojno-istražnom centru Lora u Splitu, bez ikakvog pravnog osnova, držali veći broj zatočenih civilnih osoba, uglavnom srpske nacionalnosti, vrijeđajući njihovo ljudsko dostojanstvo, ponižavajući ih, fizički i psihički zlostavljajući.

Studenti ističu kako je presuda potvrđena od strane Vrhovnog suda RH-a i postala pravomoćna 6. veljače 2007. godine. "Zbog toga, ali i procesa koji je u tijeku te niza drugih još neprocesuiranih zločina objavljenih i dokumentiranih od strane Dalmatinskog komiteta za ljudska prava, smatramo da tom spomeniku nije mjesto u našem gradu jer se nitko od građana Hrvatske ne bi trebao ponositi zvjerskim mučenjima patološkog karaktera koja su se pod zapovjedništvom 72. bojne Vojne policije odvijala u Splitu", napominju.

Akcijom lijepljenja plakata, na Banovini, sveučilišnom kampusu, ispred studentske menze I drugim gradskim lokacijama željeli su ukazati da kao savjesni građani Splita ne žele taj spomenik, financiran i dijelom novcem poreznih obveznika.

Nadaju se da će gradski vijećnici na današnjoj sjednici Gradskog vijeća pokazati empatiju prema svim žrtvama.

aem_copy74138.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija).
Ključne riječi: ratni zločini, Lora, Grad Split
<
Vezane vijesti