Foto: Eko PanFoto: Eko PanDječji vrtić na Turnju dobio je svoj spiralni vrt. Ovo je prvi od trinaest vrtova koji će uz pomoć udruge Eko Pan niknuti po karlovačkim domovima, vrtićima i školama.

Akciju provodi udruga Eko Pan, obilježavajući 13 godina djelovanja u zajednici. Cilj je izraditi 13 spiralnih vrtova te doprinijeti okolišu domova, vrtića i škola u Karlovcu promovirajući načela održivog razvoja.

Kako većina vrtića, škola i domova u Karlovcu nema kapaciteta za vlastiti cvjetnjak, vrt, ili voćnjak, akcijom "13 vrtova" Eko Pan će uljepšati njihov okoliš i ukazati na mogućnosti edukacije i praktične primjene permakulturnih načela u skromnim, urbanim uvjetima. "Spiralni vrt tako je idealan odabir, jer ne zahtijeva veliki prostor, a svojim izgledom može se prilagoditi i uklopiti u svaki okoliš", objašnjavaju iz udruge.

Kroz suradnju s odgajateljima, učiteljima i nastavnicima, članovi Eko Pana nastoje među djecom potaknuti interes za kreativnim razmišljanjem i stvaralaštvom, boravkom u prirodi i očuvanjem okoliša. Svaki od 13 spiralnih vrtova tako će biti različit, jer će nastati prema idejama i prijedlozima djece i učenika, a pri izradi će se nastojati koristiti otpadni i reciklirani materijal. Također, djeca i učenici sudjeluju u izradi, ali i održavanju spiralnog vrta.

"Spiralni vrt lijep je i ugodan prostor za boravak tijekom školskog/dnevnog odmora, ali i za učionicu na otvorenom, a djecu potiče na stvaranje i aktivan boravak u prirodi, razvija ljubav, odnos i poštovanje prema radu sa zemljom", kažu u Eko Panu.

Donator akcije je Zaklada Istra - zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog drustva, u okviru natječaja Naš doprinos zajednici.

Ključne riječi: urbano vrtlarenje, Karlovac, Eko Pan, djeca
<
Vezane vijesti