"'Kostajničke pletenice' su suvenir grada Hrvatske Kostajnice i po njima je naš grad dosta poznat, no nažalost turisti koji se zateknu u gradu nemaju gdje probati naš proizvod", kaže Lovro Lenac iz Eko OPG-a Lovro Lenac koji proizvodi tradicionalni kostajnički specijalitet, sušene buče.

Koliko još takvih znanja o prehrani i koliko još takvih proizvoda čeka da ih se spasi od zaborava?

Godina 2014. je od strane UN-a proglašena godinom obiteljske poljoprivrede. Tim povodom H-Alter donosi serijal priča o obiteljskim proizvođačima u Hrvatskoj. Počinjemo s OPG-om iz Kostajnice koji proizvodi jedinstvene proizvode od sušene buče.

"Proizvodimo sušenu buču u obliku dugačkih rezanaca i brašno od mesa buče. Već je sama buča jako zdrava namirnica, niskokalorična je, puna vitamina i minerala i ne sadrži gluten, a sušenjem ona postaje dostupna cijele godine. Može se pripremati na različite načine kao zamjena za tjesteninu ili kombinirati s tjesteninom, također može se kombinirati sa svim vrstama povrća, gljivama, sirom, jajima, rižom, raznim umacima, tunom, pripremati u woku, dodati u čušpajz ili juhu", objašnjava nam Lovro Lenac, vlasnik Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Kostajnice.

Od sušene se buče rade i "kostajničke pletenice", tradicionalno jelo u Hrvatskoj Kostajnici koje se jede na Badnjak kao salata. Ime su dobile po tome jer su se tijekom ljetnih mjeseci buče rezale na široke rezance, zatim su se sušile na suncu i potom bi se splele u pletenice te čuvale do Božića iznad peći. Tada je to bila poslastica siromašnih obitelji, a danas joj se vraćaju ljubitelji zdrave prehrane.

"'Kostajničke pletenice' su suvenir Hrvatske Kostajnice i po njima je naš grad dosta poznat, no nažalost turisti koji se zateknu u gradu nemaju gdje probati naš proizvod", ističe Lenac. Zahvaljujući ovom obiteljskom OPG-u ovaj je tradicionalni proizvod toga kraja ipak postao dostupan i šire od Kostajnice.

U obitelji Lenac se sušene buče proizvode za osobne potrebe već više od sto godine, a prije tri godine su započeli s ekološkom proizvodnjom, isprva kao hobi.

"Ove godine smo posadili oko dva hektara buča. Naš OPG je još uvijek u začecima i svake godine po malo povećavamo proizvodnju i proširujemo tržište. Za sada ne živimo od ovoga jer sav prihod ulažemo u marketing, te razvoj proizvoda, no vjerujemo kako bi kroz nekoliko godina naša obitelj mogla živjeti od ove proizvodnje, te bi mogli zaposliti nekoliko osoba", kaže Lenac.

Polje buče obitelji Lenac Polje buče obitelji Lenac

Ovo im je druga godina ekološke proizvodnje i još godinu dana su u prijelaznoj ekološkoj proizvodnji. Za certifikat je naime potrebno biti tri godine proizvođač, te ga očekuju sljedeće godine. Buče obitelji Lenac nisu tretirane nikakvim sredstvima, a jedino gnojivo koje koriste je ekološko. Buče se moraju frezati i okopavati kako bi se riješili trave ili korova.

"Najveći problem pri proizvodnji uzrokuju nam vremenske prilike. Ove smo godine zbog poplave bili  prisiljeni tri puta saditi buče, zbog vremenskih uvjeta ne možemo predvidjeti prinos. Drugi problem nastaje pri preradi odnosno sušenju buče, gdje ovisimo o sunčanim danima. Buča sadrži 90 posto vode i potrebno je 40 kilograma svježe za proizvodnju jedan kilogram suhe, vrlo je osjetljiva za sušenje. Nakon što ju narežemo na duge trake, vješamo ju na drvene štapove kako bi se osušila, pritom se trake ne smiju dodirivati jer na tim mjestima trunu. Potrebno je osigurati uvjete kako bi se osušile u jednom danu i ne smiju doći u doticaj s vlagom, jer tada povlače vlagu na sebe, te postoji opasnost od propadanja ukoliko ih navečer ne sklonimo", opisuje.

Ovako prerađena buča može se jesti cijele godine. Za pripremu ju je dovoljno prokuhati nekoliko minuta i pripremiti po želji. Buča ima potpuno neutralan okus i poprima sve začine koje na nju dodamo. 100 grama buče sadrži samo 30 kalorija i šest ugljikohidrata, pogodna je za dijabetičare i  celijakličare,  kod probavnih problema i za dijetalnu prehranu. Zato nije neobično da su proizvode obitelji Lenac prvi otkrili vegetarijanci, profesionalni sportaši, te drugi ljubitelji zdrave hrane.

Lovro Lenac: Proizvoditi finalne proizvode visoke kvalitete je svakako unosnije nego prodavati poluproizvod. Istovremeno to je i teže i zahtijeva duži put.

"Biti drugačiji je svakako unosnije. Proizvoditi finalne proizvode visoke kvalitete je svakako unosnije nego prodavati poluproizvod. Istovremeno to je i teže i zahtijeva duži put. Sve ovisi o tome što pojedina osoba želi postići sa svojim proizvodom. Mi smo se odlučili za gradnju brenda i svjesni smo da tu nema brze zarade. Cjelokupnu proizvodnju financiramo vlastitim sredstvima i širimo se samo onoliko koliko možemo sami financirati", kaže. 

Lenac ocjenjuje kako poljoprivrednicima koji se žele baviti ekološkom proizvodnjom nedostaje informacija. "Ne postoji institucija koja bi na jednom mjestu poljoprivredniku mogla dati točnu informaciju i na tome bi država svakako trebala poraditi. Na sajmovima susrećemo mnoge poljoprivrednike i svi imamo isti problem. Većina shvati da nešto nedostaje tek kada se pojavi neka od inspekcija i kada plati kaznu, no u drugoj županiji za istu tu proizvodnju poljoprivrednik mora zadovoljiti opet neke druge uvjete. Čak i ako otkrijemo što nam treba, vrlo često ne znamo koja institucija izdaje pojedine potvrde. Pravilnici su dosta šturi i većina ih ne razumije, svaki inspektor ih tumači na svoj način", zaključuju iz Eko OPG-a Lovro Lenac koji, unatoč problemima, spašavaju jedan tradicionalni proizvod od zaborava. Koliko još takvih znanja o prehrani i koliko još takvih proizvoda čeka da ih se spasi od zaborava?


 Kako do sušenih buča?

Proizvode OPG Lenac možete kupiti u dvije trgovine zdrave hrane u Zagrebu Budi velik na Zavrtnici 17 i web shopu i trgovini Grga Čvarak na Vrbanima. Također, proizvode možete naručiti na njihovim web stranicama: www.opg-lenac.hr; Facebook stranicama: Eko OPG Lovro Lenac, te Sušene buče, mailom: opglovrolenac@gmail.com ili na broj mobitela: 099/512 76 43. Obitelj Lenac često posjećuje i sajmove zdrave prehrane gdje upoznaju ljude s bučom.

<
Vezane vijesti