H-Alter
Foto: PixabayFoto: PixabayŠpanjolska vlada priprema novi zakon koji će dodatno ograničiti pravo na azil, prateći tako restriktivnu migracijsku politiku Europske unije. Nacrt prijedloga zakona ograničava pristup zahtjevu za azil u centrima za detenciju migranata i proširuje popis opravdanih razloga za uskraćivanje azila.

Kako izvještava El Pais, Španjolska razmišlja i o postavljanju novog roka za podnošenje zahtjeva za azil. Zakonodavstvo EU predviđa razdoblje od 30 dana, a španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova predložilo je da se migrantima u prihvatnim centrima dozvoli rok od svega 10 dana da podnesu zahtjev za azil.Novi nacrt prijedloga zakona odražava sve restriktivniju migracijsku politiku EU

Ministarstvo unutarnjih poslova također razmišlja o ukidanju međuministarskog povjerenstva koje trenutno donosi odluke o zahtjevima za azil, jer takvo djelovanje "izuzetno usporava proces." Trenutno zakonodavstvo o azilu, koje datira iz 2009. godine, smatra se zastarjelim jer su se od tada uvelike promijenili migracijski obrasci. Dok je Španjolska prije obrađivala vrlo malo zahtjeva za azil, lani ih je bilo oko 118 tisuća. 

Novi nacrt prijedloga zakona odražava sve restriktivniju migracijsku politiku EU. Europski planovi tako uključuju ubrzanje i povećanje deportacije tzv. ekonomskih migranata, kao i "osiguravanje" granica i daljnje ulaganje u policijske i vojne metode suzbijanja migracija.

Ključne riječi: azil, izbjeglice, EU, Španjolska, migranti
<
Vezane vijesti