Ilustracija: Zelena akcijaIlustracija: Zelena akcija"Ministar nije svjestan kako ne odlučuje on hoće li referenduma biti ili ne", reagirali su iz koalicije SOS za Jadran na jučerašnje Vrdoljakove izjave.

Koalicija udruga SOS za Jadran reagirala je na jučerašnju izjavu ministra Ivana Vrdoljaka za Večernji list. Vrdoljak je govoreći o referendumu o bušenju Jadrana zbog nafte, izjavio "Referenduma neće biti, to je poruka ulagačima". Iz inicijative upozoravaju kako ministar nije svjestan kako ne odlučuje on hoće li referenduma biti ili ne, stoga su takve poruke ulagačima neodgovorne. Ukoliko Vlada ne ispuni obećanje o raspisivanju referenduma koje je dao premijer Milanović prije mjesec dana, okolišne udruge pokrenut će okupljanje široke koalicije relevantnih organizacija i izboriti se za referendum, najavljuju. I o tome nemaju namjera pitati ministra Vrdoljaka niti Vladu.

"Paradoksalno, uvjereni smo kako je sam ministar Vrdoljak velikim dijelom zaslužan što, prema ovotjednom istraživanju RTL-a, čak 74 posto građana, i pobornici i protivnici projekta, smatra kako odluku treba donijeti referendumom. Očiti razlog tako velike želje za referendumom je veliko nepovjerenje građana u institucije. Građani su svjesni da je procedura procjene utjecaja na okoliš za ovaj visoko rizični projekt provedena samo formalno te kako je bizarno da je Agencija za ugljikovodike zadužena i za implementaciju projekta i za zaštitu Jadrana", naglašavaju iz SOS za Jadran.

Inicijativa podsjeća kako zbog sve veće informiranosti građana o bušenju Jadrana zbog nafte, raste i protivljenje ovom planu Vlade. Prema istraživanju koje je u listopadu prošle godine provela agencija Ipsos Puls, 60,5 posto građana i građanki RH podržalo je komercijalno vađenje nafte na Jadranu, dok je 29,6 posto bilo protiv. Novo RTL-ovo istraživanje objavljeno ovog tjedna pokazuje kako je podrška projektu pala na 40 posto, dok je protivljenje naraslo na 45,5 posto. "Posebno je važno kako se projektu protivi čak 60 posto građana i građanki u Dalmaciji i na Sjevernom Jadranu", zaključuju iz inicijative.

Ključne riječi: Jadran
<
Vezane vijesti