H-Alter
Foto. A.K.Foto. A.K.Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske i Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju jutros su ispred Radničkog doma organizirali akciju solidarnosti s njemačkim odgajateljicama i socijalnim radnicima kako bi osvijestili njihov položaj i ukazali na važnost zajedničkog djelovanja.

Podsjetimo, odgajateljice, dječje njegovateljice i socijalne radnice udružene u sindikat Ver.di, po brojnosti drugi najveći sindikat u Njemačkoj, u veljači su započele redovne kolektivne pregovore kojima su željele utjecati na loše radne uvjete, niske plaće te dugogodišnje društveno zanemarivanje tih djelatnosti u kojima pretežno rade žene. S obzirom na neuspjeh pregovora, u štrajku su preko mjesec dana.

"Hrvatske odgajateljice, članice SOMK-a, najbolje mogu razumjeti težinu vašeg posla, probleme struke, loše uvjete rada, odbijanje socijalnog Vjerujemo u vašu spremnost da ustrajete do kraja, do ispunjenja vaših zahtjeva, i uspijete sačuvati sindikalno zajedništvo, a protiv svih mjera represije i pritisaka kojima ste izloženidijaloga, jer sudbina nam je ista. Temeljna ljudska prava, među kojima su i radnička, moraju imati prednost pred interesima kapitala i ekonomskim parametrima. Stoga izražavamo svoju solidarnost s njemačkim odgajateljicama, dječjim njegovateljicama i socijalnim radnicama u njihovoj borbi protiv socijalne nejednakosti", istaknula je Božica Žilić iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK).

Žilić je naglasila kako se i same dugi niz godina bore s nepoštivanjem zakona koji reguliraju djelatnost ranog i predškolskog obrazovanja, a posebno s nepoštivanjem Državnog pedagoškog standarda (DPS). Napomenula je kako se od samog donošenja DPS-a 2008. godine mnogi gradovi nisu postupno prilagođavali i radili na stvaranju uvjeta za njegovu punu primjenu što je uzrokovalo povećane radne i stručne napore svih zaposlenih u gradskim vrtićima, a posebno odgojno-obrazovnih radnika.

"SOMK, SSSH i BRID, sa studentima i građanima Zagreba i Hrvatske, pridružuje se valu prevarenih Europljana, protiveći se pogrešnim, neučinkovitim, nepravednim i nehumanim mjerama štednje, mjerama koje ukidaju radna mjesta, povećavaju nezaposlenost, ruše temelje socijalne države, snižavaju radnička prava i životni standard građana, te stvaraju sve veće nejednakosti, samo dodatno produbljujući tešku ekonomsku i socijalnu krizu. Radnici nisu doveli do krize i sindikati ne smiju dopustiti da upravo radnici snose cijeli teret krize i recesije na svojim leđima", rekla je Žilić.

Okupljeni radnici i radnice pozvali su njemačke poslodavce, Vladu i parlament da provedu politiku koja će osigurati bolji standard radnicima u odgajateljskoj profesiji i mjesto u društvu kakvo zaslužuju, sukladno međunarodnim konvencijama koje Njemačka treba provoditi i poštivati.

"Vjerujemo u vašu spremnost da ustrajete do kraja, do ispunjenja vaših zahtjeva, i uspijete sačuvati sindikalno zajedništvo, a protiv svih mjera represije i pritisaka kojima ste izloženi", još jednom su svoju solidarnost izrazili radnice i radnici ispred Radničkog doma.

Ključne riječi: sindikat, SOMK
<
Vezane vijesti