Foto: M.K.Foto: M.K.Većina zastupnika i zastupnica zagrebačke Gradske skupštine jučer je na prijedlog gradonačelnika Bandića, ne uvažavajući interes građana Zagreba, usvojila Plan gospodarenja otpadom. "Ovo nije kraj! Više od 20 godina zaustavljali smo i u konačnici uspješno zaustavili izgradnju štetne i skupe spalionice otpada te vjerujemo kako ćemo isti uspjeh polučiti i u kampanji protiv realizacije ovakvog lošeg Plana gospodarenja otpadom", poručio je Marko Košak iz Zelene akcije.

Većina u Gradskoj skupštini ovaj put nije stala u obranu javnog interesa i zaštite okoliša te je izglasala štetne planove gradonačelnika Bandića. "Ako se oni realiziraju doći će do velikih financijskih i okolišnih problema za građane i građanke Zagreba. Stoga ulazimo u novu fazu naše kampanje. Za realizaciju Plana nužno je ishoditi niz dozvola, izraditi studije i osigurati financiranje. Osporavat ćemo svaki od koraka koji nije u javnom interesu. Otpor javnosti neće prestati sve dok se građanima ne osigura kvalitetan sustav ponovne uporabe, odvajanja i recikliranja otpada", rekao je Košak.

Europske direktive i nacionalno zakonodavstvo nas obvezuju na ispunjenje visokih ciljeva ponovne uporabe i recikliranja otpada, a to neće biti ostvarivo ukoliko se ovaj Plan provede u djelo.

"To će u konačnici morati platiti građani povećanim mjesečnim računima pa smo uvjereni da će sve više građana to shvatiti i izvršiti još jači pritisak na gradsku vlast", zaključio je Košak.

Plan predviđa uvoz smeća iz Zagrebačke županije u Zagreb i ulaganje više od milijardu kuna u izgradnju centra za smeće, a zanemaruje prevenciju nastanka otpada, ponovnu uporabu, odvojeno prikupljanje i recikliranje.

<
Vezane vijesti