Foto: U dobroj vjeriFoto: U dobroj vjeriGrađani i vjernici iz udruga i inicijativa RAND, Vjerici za mir, Hodos i U dobroj vjeri u petak u Praškoj ulici, na mjestu bivše sinagoge, krugom šutnje obilježili su sjećanje na Kristalnu noć i pozvali na odbacivanje širenja straha i mržnje prema izbjeglicama i osobama migrantskog podrijetla.

Svjesni da se složeno pitanje izbjeglica mora rješavati na razini države te da hrvatska vlada nije sama koja će o tomu donositi odluke, kao građani, vjernici, kršćani i ljudi dobre volje prizovimo vlastitu savjest. Svojim stavovima oduprimo se širenju straha i mržnje!

Korak od straha pred prijetnjama od islamizacije Europe do mržnje prema izbjeglicama ili od zatvaranja granica do otvaranja logora nije velik. Na to nas podsjeća Kristalna noć, čiju osamdesetu obljetnicu obilježavamo 9. studenoga ove godine.

 Od molitve za mir do stvarnog mira u našem srcu, međutim, golem je korak. Činimo korake mira podržavajući jedni druge, kao i one koji čine sve što im je moguće da olakšaju nevolje bližnjih.

Naš bližnji, koji nam se u liku izbjeglice približio u svojoj nevolji, prigoda je za život nade. Kao vjernici osobito smo odgovorni za nadu u sebi i nadu u svijetu. U ova nemirna i teška vremena podržimo ju u sebi, u svojim sugrađanima, u svojim bližnjima!

Ne ponovila se nikad više ni za koga Kristalna noć!

Ključne riječi: izbjeglice, fašizam, RAND
<
Vezane vijesti