Foto: Eko-ZadarFoto: Eko-ZadarUdruga Eko-Zadar, na temelju svakodnevnih prijava i upita građana Zadra, uputila je nadležnim službama upit o sudbini drvoreda prilikom rekonstrukcije raskrižja kod Strossmayerove ulice. Iz nadležnih službi stigao je odgovor kako će se stabla ukloniti jer "presađivanje nije moguće", na što iz udruge upozoravaju kako su mišljenja da je i ovog puta izostala volja za presađivanje, kao i uključivanje javnosti u prostorno planiranje i odlučivanje.

Priopćenje udruge Eko-Zadar prenosimo u nastavku.

Smanjenje prometne gužve može se dugoročno ostvariti povećanjem kilometara obilježenih biciklističkih staza, poboljšanje kvalitete postojećih i izgradnjom novih pješačkih staza, gradnjom garaža na rubnim dijelovima grada te ulaganjem u bolji javni prijevozFarsa je da se na  način rješava prometna gužva. Gužve će biti i dalje na svakom raskrižju na području grada. Ljetni mjeseci pokazuju svu nepripremljenost i nedostatak političke volje, da se tome stane na kraj. Smanjenje prometne gužve može se dugoročno ostvariti povećanjem kilometara obilježenih biciklističkih staza, poboljšanje kvalitete postojećih i izgradnjom novih pješačkih staza, gradnjom garaža na rubnim dijelovima grada te ulaganjem u bolji javni prijevoz. Poluotok je potrebno osloboditi od automobila, dostava se treba vršiti električnim vozilima a sve to zajedno treba odlučivati i kreirati s građanima, svih dobnih skupina, uključenih u sve korake donošenja odluka.

Grad nam se ne razvija u dobrom smjeru. Tamani se zeleni fond i ne radi dovoljno na poboljšanju kvalitete života svojih sugrađana. Komunikacija između građana i Grada Zadra ni ovaj put nije bila dostatna. Objava planova na Oglasnoj ploči u zgradi na Narodnom trgu 1 i ovaj se put pokazuje nedovoljnom. Također uloga Mjesnih odbora upitna pošto isti nisu niti bili upoznati s planovima rekonstrukcije.

No, još jedan detalj, nemojmo zaboraviti da je drvored nestaje, a cesta se širi na putu prema budućem objektu Dougs Grupe.

Ključne riječi: Zadar, Eko-Zadar, javni prostor, stabla
<
Vezane vijesti