H-Alter
Foto: WikimediaFoto: Wikimedia"Konferencija Budućnost javnih poduzeća, koja će se sutra održati u Dubrovniku, samo je još jedna od brojnih loše zamaskiranih promocija neoliberalne agende kojom se javna poduzeća žele pretvoriti u bankomat za privatni kapital", priopćili su iz sindikata Tehnos – Strukovnog sindikata radnika Hrvatske elektroprivrede povodom sutrašnje konferencije.

Konferenciju organizira Lider akademija, a među sponzorima nalaze se javna poduzeća poput Hrvatske elektroprivrede i Hrvatske poštanske banke. Kako iz Tehnosa ističu, konferencija je samo priprema za privatizaciju javnih poduzeća, među kojima je i HEP. Podsjećaju kako je sindikat Tehnos odavno donio odluku o protivljenju svakom obliku privatizacije stoga ih brine namjera HEP-a da novac koristi za sponzoriranje konferencija koja promovira rasprodaju javnih poduzeća.

Privatizacijski su procesi prokazani mnogo puta, a dokazi su brojni - od gubitka profitabilnosti i radnih mjesta do devastacija ili čak propasti brojnih hrvatskih poduzeća u državnom vlasništvuPosebno šokantnim smatraju temeljni "regionalni okvir" konferencije koji se postavljen tako da se razmatraju samo zemlje s europskog jugoistoka, očito s ciljem privatizacije od strane kompanija iz "razvijenih zemalja", dok se istovremeno u tim istim razvijenim zemljama zapadne Europe posljednjih godina odvija potpuno obrnut proces, tj. prisutan je snažan trend rekomunalizacije poduzeća koja su bila privatizirana.

Iz Tehnosa naglašavaju kako su privatizacijski procesi već prokazani mnogo puta, a dokazi su brojni - od gubitka profitabilnosti i radnih mjesta do devastacija ili čak propasti brojnih hrvatskih poduzeća u državnom vlasništvu. Dovoljno je pogledati učinke prodaje najvećih poput INA-e, Plive, Hrvatskog telekoma i banaka! Bilo bi zaista tragično ponovno nasjesti i napraviti istu grešku u slučaju HEP-a. Također problematičnim smatraju što će se na konferenciji promovirati logika tzv. restrukturiranja kojim se cijepaju cjelovita javna poduzeća na dijelove, što rezultira time da najprofitabilnije dijelove preuzima privatni kapital, a oni manje atraktivni ostaju u državnom vlasništvu i polako zanemareni odumiru, na teret poreznih obveznika.Ako je organizatorima konferencije na umu promidžba privatnih interesa, neka ih onda i sponzorira privatni kapital, a ne javna poduzeća koje trebaju služiti potrebama cijelog društva

"Takva praksa mora se najoštrije osuditi jer njen je učinak direktno protiv javnog interesa kroz pad kvalitete i dostupnosti usluga, gubitak radnih mjesta i nekontrolirani rast cijena. Potpuno je pogrešno i tendenciozno razloge za lošije poslovanje javnih poduzeća automatski pripisivati državnom vlasništvu, jer pravi razlozi leže u političkom kadroviranju u sprezi s privatnim interesima, koje ima direktne štetne posljedice na cjelokupno funkcioniranje poduzeća. Tim više što se nebrojeno puta pokazalo da su upravo nečiji osobni ili dnevnopolitički interesi kumovali privatizaciji i posljedično uništavanju javnih poduzeća. Interes privatnog kapitala i političko kadroviranje uvijek idu ruku pod ruku jer jedno bez drugog ne bi bilo niti moguće", navodi se u priopćenju Tehnosa.

Iz sindikata smatraju da se javna poduzeća zaista mogu unaprijediti, ali zaustavljanjem političke korupcije i provedbom demokratizacije nadzora i upravljanja tim poduzećima. A takav proces smatraju jedinim jamcem da javna poduzeća nastave djelovati u javnom interesu te da njihove usluge i dalje budu dostupne svima po prihvatljivoj cijeni i kvaliteti.

Konferencija je samo priprema za privatizaciju javnih poduzeća, među kojima je i HEP"Jasno je da ova konferencija ne donosi ništa novog, a kamoli dobrog, raspravi o boljem upravljanju javnim poduzećima, već djeluje protiv javnog interesa", navode iz Tehnosa koji osuđuje najavljenu konferenciju, a pogotovo sponzoriranje takvih događaja od strane javnih poduzeća.

"Ako je organizatorima konferencije na umu promidžba privatnih interesa, neka ih onda i sponzorira privatni kapital, a ne javna poduzeća koje trebaju služiti potrebama cijelog društva.Organiziranje ovakvih konferencija smatramo pripremom javnosti za privatizaciju HEP-a", zaključuju iz Tehnosa i pozivaju javnost da prepozna napad na društveni interes i stane u njegovu obranu.  

aem_copy50526.jpg
Članak je objavljen u sklopu projekta 'U dnevnom ritmu' koji sufinancira Agencija za elektroničke medije (Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija)

 

Ključne riječi: HEP, privatizacija, sindikat
<
Vezane vijesti