Dok država jednima sudi zbog kršenja zakona, premijerka Jadranka Kosor zove druge prekršitelje istog tog zakona na prijateljski razgovor. Bad luck. Zakon nije uvijek isti, zakon nije za sve isti, premijerka ne poštuje zakon, a pravni poredak u ovoj je državi smijurija.

Na dan kada su se skupili i lijevi i desni, i fratri i zeleni, i akademici i sindikalci, na jednom mjestu i s istim zaključkom, a taj je da nam državu vode trgovci koji spremaju rasprodaju od vode, do šuma, mora, prostora i svih ostalih resursa, troje se drugih zabrinutih građana usudilo doći na Markov trg i stati pred zgradu Vlade s, na kartonu ispisanim, političkim porukama.

"Dokad ćete krasti?", "334.378 razloga za ostavku" i "Jesmo li jedini kojima je dosta HDZ-ove pljačke i tiranije", poručivali su ministrima koji su prolazili pored njih.

facebookovci_2.jpg

Jadranka Kosor, malo prije nego će pokleknuti pred bijesom javnosti i gore spomenutom koalicijom, te povući zakone o vodama s dnevnog reda, pozvala je k sebi prosvjednicu Mirjanu, i svima je to simpatično. I Kosor je ispala simpatična. I prosvjednici su ispali simpatični luzeri koji ne mogu sakupit više od troje od onih 300 tisuća nezaposlenih. I dovoljno su simpatični i neprijeteći da mogu i Kosorici poslužiti da i ona bude simpatična.

facebookovci_1.jpg

Kosor, međutim, baš nema sreće s tajmingom, osim što ima sreće da mediji ne razmišljaju previše. U isto vrijeme kada je premijerka čavrljala s nezadovoljnim facebookovcima, u tijeku je bilo suđenje Teodoru Celakoskom i Tomislavu Tomaševiću na Prekršajnom sudu u Zagrebu vezano uz prosvjede za Varšavsku. Policija je pokrenula postupak tvrdeći da su predsjednici Prava na grad i Zelene akcije organizirali prosvjed 19. srpnja prošle godine na križanju Gundulićeve i Massarykove ulice, te kasnije prosvjed preselili ispred Skupštine Grada Zagreba u Ćirilometodskoj ulici. Policija tvrdi da je time prekršen Zakon jer je skupština na 91 metar udaljenosti od zgrada Vlade i Sabora.

Prosvjednici su ispali simpatični luzeri koji ne mogu sakupit više od troje od onih 300 tisuća nezaposlenih. Dovoljno su simpatični i neprijeteći da mogu Kosorici poslužiti da i ona bude simpatična

Kako sad Tomaševiću i Celakoskom prijeti kazna od 5 do 20 000 kuna ako im se dokaže da su doveli prosvjednike na 9 metara preblizu Vladi i Saboru, a ova naša trojka s Facebooka još je dobila i obećanja o ponovnom susretu s premijerkom, a stajali su Vladi pod prozorom? Gdje si sad, Karamarko? 

Kada je održavano prvo ročište u istom slučaju, istovremeno je Britansko veleposlanstvo pred Saborom održavalo promociju električnih vozila, u kojoj su sudjelovali saborski zastupnici. Ni tada se nisu pojavile marice i duge cijevi. Ni tada nismo vidjeli Karamarka na djelu.

Do sada dakle, možemo zaključiti, da britanski marketing može pod Vladin prozor. Da pod Vladinim prozorom smije prosvjedovati onaj koga uhvati premijerkino svemoćno oko u trenutku kada joj zatreba poboljšavanje javnog imidža. I da traženje Bandićeve ostavke i traženje odgovornosti zbog pogodovanja sumnjivim investitorima jest podležno Zakonu o javnom okupljanju. (A ova je vlada novi projekt istog investitora uvrstila u investicijski katalog kojim se hvali.)

Protiv prosvjednika iz Varšavske vodi se 200 sudskih postupaka. Za jedan i ja očekujem poziv sa suda, a već sam provela cijeli dan u pritvoru zbog sjedenja u pješačkoj zoni. Premijerkino oko nije palo na nas toga srpanjskog dana. Premijerka nije virila kroz zavjese toga dana.

Bad luck. Zakon nije uvijek isti, zakon nije za sve isti, premijerka ne poštuje zakon, a pravni poredak u ovoj je državi smijurija.

<
Vezane vijesti