fFoto: prtscrfFoto: prtscrPredstavnici nevladinih organizacija sastali su se u Sarajevu povodom najavljenih istraživanja zaliha nafte i plina u Bosni i Hercegovini od strane naftne kompanije Shell i upozorili na potencijalne posljedice.

Sastanku su, osim nevladinih organizacija, prisustvovali i predstavnici Federalnog Ministarstva okoliša i turizma i Federalnog zavoda za geologiju.

Dosadašnja iskustva Argentine, Nigerije, Južnoafričke Republike i Ukrajine s kompanijom Shell predstavila je Ike Teuling iz nevladine organizacije Milieudefensie-Friends of the Earth Netherlands. Ta organizacija se već duži niz godina bavi praćenjem posljedica na životnu sredinu i ljudska prava koje je eksploatacija nafte od strane Shella izazvala širom svijeta.

"Iskustva su pokazala da Shell uglavnom posluje u skladu sa zakonodavstvom zemlje u kojoj vrši eksploataciju. Zbog toga smatramo da je poseban pritisak i odgovornost na nadležnim institucijama da zaštite interese svih građana BiH. Ovo je od posebnog značaja jer su česti slučajevi gdje Shell u tim zemljama koristi opasnu tehnologiju koja u Nizozemskoj i drugim razvijenim državama nikad ne bi bila dozvoljena”, izjavila je Teuling.

Na sastanku se govorilo o opasnostima koje predstavlja ne samo eksploatacija, već i samo istraživanje nafte. Svi sudionici su se složili da je jako važno, u slučaju sklapanja najavljenog koncesijskog ugovora s kompanijom Shell, definirati uvjete pod kojima će se istraživanja provoditi. Jedan od navedenih razloga je i taj što Zakon o zaštiti okoliša FBiH ne predviđa obaveznu izradu Studije utjecaja na životnu sredinu za projekte istraživanja i testiranja novih tehnologija, iako nadležne institucije imaju ovlasti da nalože izradu studije.

"U slučaju nafte, istraživanje može dovesti do isto tako katastrofalnih posljedica kao i eksploatacija. Studija utjecaja na životnu sredinu je glavno oruđe kojim se javnosti omogućuje sagledavanje potencijalnih opasnosti te mjera za sprječavanje istih“, upozorio je Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu, iz Banja Luke.

Predstavnici organizacija zaključili su kako suradnja u praćenju razvoja istraživanja nafte i plina treba biti jedan od prioriteta za zajedničko djelovanje s ciljem zaštite životne sredine i prava građana BiH.

"Nažalost, naše vlasti su do sada nebrojeno puta pokazale da im je briga o zdravlju ljudi i okolišu na dnu prioriteta, tako da će biti potreban izuzetan angažman cijele zajednice u ovom procesu, kako bi se minimizirale posljedice po okoliš i zdravlje lokalnog stanovništva, koje u projektima ovog tipa mogu imati katastrofalne razmjere", izjavio je Anes Podić iz sarajevske Ekoakcije.

Ključne riječi: Bosna i Hercegovina, nafta, plin, Shell
<
Vezane vijesti