Foto: Lana Slivar Dominić, HinaFoto: Lana Slivar Dominić, HinaIzvanredna sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu održat će se 7. studenog, a glavna tema je ponovno Filozofski fakultet. Kako ističe Plenum FF-a u priopćenju, v.d. dekana Željko Holjevac urudžbirao je zahtjev da Senat umjesto Fakultetskog vijeća FF-a imenuje izborno i žalbeno povjerenstvo za provedbu izbora za Studentski zbor (SZ) čiji je pravi status upitan jer su posljedica nelegalnog raspuštanja SZ-a.

Kako ističe Plenum, članove tih povjerenstava iz kvote nastavnika predložio je Holjevac višoj instanci, pritom ponovno zaobišavši Fakultetsko vijeće matične institucije, jednako kao što je to učinio u slučaju imenovanja prodekana koje je također predložio Senatu umjesto Fakultetskom vijeću. Plenum upozorava kako se time nastavlja sustavno i grubo zaobilaženje i ignoriranje Fakultetskog vijeća kao vrhovnog tijela odlučivanja te se Filozofskim fakultetom nastoji upravljati direktno iz Rektorata. Osim toga, problematičnim smatraju i ideju da članove povjerenstava iz kvote studenata predloži Studentski zbor Sveučilišta u kojem, nakon raspuštanja SZ-a FF-a, ne sjedi nijedan studentski predstavnik FF-a.Studenti Filozofskog fakulteta nemaju mogućnost participacije u izbornom procesu koji se tiče isključivo njih

"Kako također saznajemo, izbor i imenovanje članova iz studentske kvota obavlja se potpuno netransparentno, kroz privatne kanale i dogovore članova Predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Tako studenti Filozofskog fakulteta nemaju mogućnost participacije u izbornom procesu koji se tiče isključivo njih. Možemo li onda očekivati da će na takav netransparentan i autokratski način ustrojena izborna infrastruktura za izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta rezultirati ičime doli neregularnostima i makinacijama", pita se Plenum.

"Oštro se protivimo još jednoj u nizu nelegalnih i nelegitimnih odluka koja je samo kulminacija dosadašnje prakse rektora koji koristi Senat kao poligon za produciranje spornih odluka za koje ne postoji šansa da budu verificirane na Fakultetskom vijeću Filozofskog fakulteta i koje isključivo služe servisiranju rektorovih vlastitih interesa i interesa njegova sveučilišne oligarhije", naglašavaju u priopćenju i podsjećaju kako je Studenti neće stajati po strani i mirno gledati kako demokratske procese uzurpiraju oni koji Sveučilište svojataju u korist svojih privatnih interesaraspuštanje SZ-a bilo isključivo u službi spašavanje bivšeg dekana Vlatka Previšića.

Plenum smatra kako se izvanredna sjednica Senata koja će se održati u ponedjeljak savršeno uklapa u sramotni niz postupaka kojima se zadnjih mjeseci ignorira Vijeće FF-a i izigravaju zakoni i demokratski procesi. Zbog svega se pitaju studenti hoće li uskoro Senat umjesto FF-a donositi i neke druge odluke poput one o izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s KBF-om.

"Poručujemo da studenti neće stajati po strani i mirno gledati kako demokratske procese uzurpiraju oni koji Sveučilište svojataju u korist svojih privatnih interesa. Ako Senat Sveučilišta kao najodgovornije tijelo od svega navedenog pere ruke, studenti će morati na sebe preuzeti obranu Sveučilišta kao javnog dobra. Dekan Previšić je otišao, a vrijeme je da ode i rektor i svi preostali njegovi pijuni. Filozofski je naš!", ističu studenti.

<
Vezane vijesti