H-Alter
img_2916.jpgTijekom akcije čišćenja jama na području Dubrave samoborske osim velike količine smeća pronađena je i ručna granata.

Nakon što je Speleološki klub Samobor proveo redoviti monitoring speleoloških objekata Zagrebačke županije te nalaza onečišćenja na području Medjama u naselju Dubrava samoborska, Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji sa speleolozima i u koordinaciji s komunalnim redarstvom Grada Samobora organizirala je akciju čišćenja. Eko-akcija je održana 2. studenog u poslijepodnevnim satima, a sudjelovali su i članovi inicijative Čisto podzemlje.

Tijekom uklanjanja komunalnog otpada iz jedne od jama, speleolozi Speleološkog kluba Samobor i Zagrebačkoj speleološkog saveza uočili su ručnu granatu te su po pronalasku eksplozivne naprave napustili predmetni speleobjekt. Prema opisu speleologa vjerojatno se radi o ručnoj bombi tipa M-75. Javna ustanova Zeleni prsten je o nalazu eksplozivne naprave obavijestila Policijsku postaju Samobor koja će poduzeti daljnje potrebne mjere radi uklanjanja eksplozivne naprave.

Koordinacijom i pod nadzorom komunalnog redara Grada Samobora, Komunalac d.o.o. odvezao je otpad s područja Medjama, a higijeničarska služba ostatke mrtve životinje. Također je odvezen i otpad koji su članovi Speleološkog kluba Samobor izvadili iz šume na području Vrhovčaka kod speloobjekata Pirišće 1, Pirišće 2 i jame u Bubnju. Ukupno je s područja Medjama i Vrhovčaka sakupljeno i odvezeno 2,5 m³ otpada te je sav otpad zbrinut na propisan način.

Inicijativa Čisto podzemlje je volonterska inicijativa, čiji je nositelj Zagrebački speleološki savez, a Speleološki klub Samobor je jedan od članova. Glavni cilj aktivnosti Inicijative jest edukacijom lokalnog stanovništva zaustaviti bacanje otpada u krške špilje i jame. Obzirom da se radi o krškom reljefu, otpad s područja Medjama direktno utječe na kvalitetu podzemnih voda koje dotječu do potoka Ludvića, a zatim i potoka Gradna.

Budući je ova akcija pokazala da se na području speleoloških objekata nalazi znatno više otpada, suradnja i aktivnosti u sklopu Inicijative Čisto podzemlje nastavit će se tijekom 2016. godine. Također, potrebno je istaknuti važnost uloge speleologa u zaštiti prirode, ali i njihovu upornu spremnost na izlaganje vlastitih života za očuvanje prirodnih vrijednosti koje ostavljamo budućim generacijama.

Ključne riječi: otpad
<
Vezane vijesti