Foto: A.K.Foto: A.K.Saborski zastupnici vladajuće koalicije danas su jasno pokazali kako ne žele čuti mišljenje javnosti te su Jadran predali u ruke naftnim korporacijama, čime nanose štetu ljudima, okolišu i državi. Stoga je sada na građanima da zaštite Jadran, poručili su predstavnici kampanje S.O.S. za Jadran.

Hrvatski sabor odbijanjem interpelacija o radu Vlade RH u vezi projekta istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu ignorira glas javnosti, kao i više od 60 zastupnika i zastupnica koji su izrazili protivljenje bušenju Jadrana zbog nafte. Današnji sramotni rezultati glasanja Želimo poručiti javnosti kako ovime borba za očuvanje Jadranskog mora od naftnog zagađenja nikako ne prestaje.pokazuju kako ni većina HDZ-ovih zastupnika nije bila u stanju pojaviti se na sjednici i podržati svoju vlastitu interpelaciju te da ni sadašnja ni buduća vlada neće biti u stanju zaštititi Jadran.

Politika je rekla svoje - zbog upitnog profita manjine, ignorira sve građanke i građane, a posebno priobalne zajednice gdje je još u travnju, prema anketi agencije Promocija plus, 60 posto stanovnika izrazilo protivljenje ovom štetnom projektu. Ovakvo evidentno kršenje procedura i izravno pogodovanje naftnim kompanijama otvara sumnje u koruptivno djelovanje vladajuće koalicije. S.O.S. za Jadran najavljuje podizanje kaznenih prijava protiv onih koji su odgovorni za ovaj štetan projekt.

"Želimo poručiti javnosti kako ovime borba za očuvanje Jadranskog mora od naftnog zagađenja nikako ne prestaje. Naprotiv, sada smo sigurni kako ne možemo očekivati konstruktivan dijalog s Vladom te je vrijeme da građanke i građani preuzmu odgovornost i pokažu da se njihov glas ne smije gaziti", rekao je Luka Tomac iz Zelene akcije, u ime koalicije S.O.S. za Jadran.

"Na drugoj strani Jadranskog mora, u Italiji, stotine tisuća građana prosvjeduju protiv naftnih platformi. Španjolci i Španjolke su u siječnju ove Politika je rekla svoje - zbog upitnog profita manjine, ignorira sve građanke i građane, a posebno priobalne zajednice.godine uspjeli zaustaviti projekt eksploatacije nafte blizu Kanarskih otoka. Dakle, uspjeh je moguć kada se građanke i građani doista udruže i pokažu onima na vlasti kako neće odustati od borbe za zajedničko dobro”, zaključio je Tomac.

Okolišne udruge okupljene u koaliciju S.O.S. za Jadran pozivaju sve građane i građanke da se uključe u nacionalni dan akcije koji će se održati u subotu, 11. srpnja. Ljudi mogu sudjelovati na različite načine - od jednostavnog fotografiranja s porukom protiv bušenja Jadrana ili vješanja transparenta na prozore i balkone, video uradaka, do ulične akcije i konferencije za medije. Više će informacija biti objavljeno u 5. srpnja na Facebook-u i internetskoj stranici kampanje S.O.S. za Jadran.

Ključne riječi: hrvatski sabor, nafta, Jadran
<
Vezane vijesti