Foto: A.K.Foto: A.K.Aktivisti i aktivistkinje koalicije S.O.S. za Jadran jutros su održali akciju ispred Hrvatskog sabora kojom su od zastupnika zatražili da „"sprave netočne navode" Vlade RH i odbace nelegalan projekt istraživanja i eksploatacije nafte i plina u Jadranu.

Akcija je održana povodom rasprave o interpelacijama o radu Vlade RH vezano uz istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu, a koje je podnijelo 60 saborskih zastupnika i zastupnica. Aktivisti i aktivistkinje koalicije zastupnicima i zastupnicama su prilikom ulaska u Sabor uručili prijedlog zaključka rasprave o radu Vlade u kojem se navodi da je "zbog proceduralnih i zakonskih nepravilnosti, projekt istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu nelegalan i da ga u ovom obliku treba odbaciti". Također su im dijelili pločice s natpisima Ispravak netočnog navoda, O Jadranu moraju odlučivati građani, Budućnost je obnovljiva i sl..

"Došli smo ovdje ponoviti zahtjeve koje smo rekli na sličnoj akciji prije tjedan dana kada smo tražili od Sabora da zaštiti Jadran te to tražimo od njih i danas kada će se u Saboru desiti rasprava o interpelaciji, tj. rasprava o eventualnim nepravilnostima i nelegalnostima ovog projekta za koji mi već šest mjeseci tvrdimo da je štetan za okoliš i građane RH", rekao je Luka Tomac, predstavnik Zelene akcije pred koalicijom S.O.S. za Jadran. Također je naglasio kako se Vlada sprema potpisati ugovore ovaj mjesec unatoč tome što nisu provedene konzultacije s građanima te što građani nisu dobro informirani o cijelom projektu.

"Sabor danas ima obvezu preispitati postupanje Vlade i ministra Vrdoljaka od samog početka seizmičkog istraživanja Jadrana preko legislativnog procesa do najavljenog potpisivanja ugovora s naftnim kompanijama. Vlada je ishitrenim, nezakonitim i netransparentnim postupcima pokazala nebrigu za naše more i priobalne zajednice, a istovremeno je ugrozila i turizam kao direktni i indirektni izvor prihoda za stotine tisuća građana te kao jednu od najunosnijih grana hrvatskog gospodarstva. Pri tom je Sabor u potpunosti zaobiđen, a odlučivanje o ovom prevažnom pitanju preuzeo je jedan jedini ministar", izjavila je Marija Tomac iz Greenpeacea, jedne od organizacija udruženih u S.O.S. za Jadran.

Luka Tomac je najavio i nacionalni dan akcije zaštite za Jadran koji će se održati 11. srpnja diljem Hrvatske gdje će građani pokazati da su brojni te da nisu mala grupa ljudi. Naglasio je kako su podršku kampanji dale razne institucije, organizacije civilnog društva, kao i 60 posto građana i građanki priobalnih područja.

Ključne riječi: nafta, zelena akcija, Greenpeace, Jadran
<
Vezane vijesti