soszajadran.pngUdruge okupljene u koaliciju S.O.S. za Jadran pozdravljaju Zahtjev Vlade Republike Slovenije za provođenjem prekograničnih konzultacija o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš (SPUO), a raspolažu informacijama kako je i talijanska Vlada već uputila isti zahtjev.

Udruge okupljene u koaliciju S.O.S. za Jadran pozdravljaju zahtjev Vlade Republike Slovenije za provođenjem prekograničnih konzultacija o Strateškoj procjeni utjecaja na okoliš (SPUO), a raspolažu informacijama kako je i talijanska Vlada već uputila isti zahtjev.

Prekogranične konzultacije u ovakvim postupcima obveza su već duži niz godina te su postale uobičajena praksa među državama članicama Europske unije. "Pretpostavljamo da su zahtjevi upućeni ovako kasno jer su u slovenskom i talijanskom Ministarstvu okoliša do zadnjeg časa očekivali primjerenu službenu obavijest hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i prirode (MZOIP). Nažalost, MZOIP još jednom pokazuje kako je u potpunosti zakazalo i prepustilo ingerenciju nad zaštitom Jadrana Ministarstvu gospodarstva i Agenciji za ugljikovodike (AZU)", priopćili su iz koalicije udruga.

Udruge su uvjerene kako će zahtjevi za prekogranične konzultacije, bez obzira na tumačenja iz AZU-a kako za njih ne postoji obveza u ovoj fazi procedure, osvijestiti odgovorne u Vladi RH te ih navesti da preispitaju cijelu dosadašnju proceduru i otkažu planirano potpisivanje ugovora s koncesionarima uslijed brojnih kršenja procedure i naznaka pogodovanja koncesionarima.

"Sigurni smo kako će agencije za odnose s javnostima u službi AZU-a i koncesionara sad lansirati 'srcedrapajuće' poruke o tome kako nam Slovenci i Talijani ne daju da koristimo vlastitu naftu i slično. Ali, jedino pravo pitanje za nas jest: zašto naše odgovorne institucije ne zahtijevaju prekogranične konzultacije pri donošenju sličnih talijanskih i crnogorskih studija te programa eksploatacije nafte, a koji su u proceduri donošenja?", zaključuju iz S.O.S. za Jadran.

Ključne riječi: nafta, Jadran
<
Vezane vijesti