soszajadran_copy62981.pngManje od trećine građana i građanki podržava eksploataciju nafte u Jadranskom moru, dok je većina protiv. Pokazalo je to novo istraživanje Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

Na referendumsko pitanje o tome jesu li za ili protiv eksploatacije nafte u Jadranu, samo je 30,4 posto građanki i građana odgovorilo potvrdno, dok je čak 52,8 posto izrazilo protivljenje. To su rezultati istraživanja koje je proveo Institut Pilar terenskom usmenom anketom u razdoblju od 19. ožujka do 16. svibnja 2015., na nacionalno reprezentativnom, slučajnom uzorku punoljetnog stanovništva kojim je obuhvaćeno 1000 osoba na 143 lokacije.

"Očigledno je sve veće javno protivljenje ovom projektu kojeg Vlada RH pokušava progurati do kraja srpnja prije odlaska na godišnji odmor. Još je u travnju ove godine anketa agencije Promocija plus pokazala kako je 60 posto stanovništva Dalmacije protiv bušenja Jadrana. Prema istoj anketi, 74 posto građana želi odlučivati o ovom važnom pitanju na referendumu", komentiraju iz koalicije S.O.S. za Jadran.

Danom akcije, kojeg je 11. srpnja pokrenula koalicija okolišnih udruga S.O.S. za Jadran, građani su u više od dvadeset gradova i otoka poručili kako su itekako spremni angažirati se u borbi protiv ovog štetnog projekta te preuzeti odgovornost za zaštitu Jadranskog mora, pošto ni Vlada ni Sabor to nisu u stanju učiniti.

"Srljanje u potpisivanje štetnih ugovora protiv volje građanki i građana, a posebno priobalnog stanovništva, je neprihvatljivo. Poručujemo Vladi kako će koalicija S.O.S. za Jadran zajedno s građanima poduzeti sve kako bi zaštitili Jadran", zaključuju iz koalicije.

Ključne riječi: nafta, Jadran
<
Vezane vijesti