H-Alter
Foto: WikimediaFoto: WikimediaNajveći gospodarsko-politički potres posljedica je kapitalizma na hrvatski način.

Kako god se kriminalnoj trakavici slučaja Agrokor otrgne pokoji članak i s vladinog brda oglasi populistički megafon da pravna država Hrvatska ima slučaj čvrsto pod nadzorom i uspješno radi svoj posao, trakavici narastu dva nova članka. Protokom nekih pola godine agrokorskih skandala i senzacija, ponajviše medijskih, jer nakon ratnog profiterstva i pretvorbene pljačke enormnog narodnog dobra - procjenjuje se oko 300 milijardi eura vrijednih pokretnina/nekretnina - te afera Sanader, Vidošević, Kutle, Gucić..., građane uistinu nije impresionirala činjenica da je ista veleizdajnička bagra "državotvoraca" iznjedrila i Ivicu Todorića i tih 60 i kusur milijardi kuna dugova koje će, obrni-okreni, na neki način ipak platiti hrvatski porezni obveznici. Kao i svaki put ranije, od 1990-ih godina.

Kako god se kriminalnoj trakavici slučaja Agrokor otrgne pokoji članak i s vladinog brda oglasi populistički megafon da pravna država Hrvatska ima slučaj čvrsto pod nadzorom i uspješno radi svoj posao, trakavici narastu dva nova člankaTko su danas hrvatske rockefellerske dinastije, kada su i kako stekle stotine milijuna u najčvršćim svjetskim valutama? Tko im je to, kada i zašto omogućio? Neće valjda biti jedini krivac autokratski prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman zbog nakaradne teorije o 150-200 superbogatih hrvatskih obitelji, uključivo njegovu, koje će izgurati RH na razinu jedne Švicarske, Norveške? Provincijalna/skorojevićka krv "domoljuba" preko noći je "plemićki poplavjela", Samostalna, Neovisna i Suverena odrekla se u EU i NATO-u (Bruxelles i Washington) i samostalnosti, i neovisnosti i suverenosti. Građanima su u ime svijetle budućnosti napokon svojih na svome velikodušno tutnuti u male, siromaške živote samo zastava, grb i himna te dužničko ropstvo. I, da, sada i putovnice, čija je vrijednost više nego upola niža od bivše crvene, jugoslavenskog pasoša s kojim se bez vize moglo u 168 zemalja. Danas i Todoriću jedva vrijedi...

U HRT-ovom serijalu o hrvatskim premijerima, koji je pripremio novinar Gordan Malić, u epizodi o Hrvoju Šariniću javnost je mogla čuti nevjerojatna svjedočenja sudionika o sastanku ranih 1990-ih godina kod Franje Tuđmana o "dramatičnoj podjeli plijena" između tzv. tehnomenadžera i "domoljubne" struje u tadašnjoj vlasti. Dok je narod odbijao od usta za svoje uzdanice na bojišnici i svako malo trčao po skloništima zbog uzbuna, "domoljubi" su dolaskom na vlast "dijelili plijen", haračili po tuđoj imovini u muci stjecanoj desetljećima odricanja, ukidali im radna mjesta i bezočno se bogatili. I Todorićevoj viziji društvenog razvoja - kapitalizma na RH način - tu je rodno mjesto.  

Nakon što je Jutarnji list sada objavio ugovor o roll-up kreditu što su ga potpisali svi ključni Agrokorovi vjerovnici predvođeni tzv. strvinarskim Dok je narod odbijao od usta za svoje uzdanice na bojišnici i svako malo trčao po skloništima zbog uzbuna, "domoljubi" su dolaskom na vlast "dijelili plijen", haračili po tuđoj imovini u muci stjecanoj desetljećima odricanja, ukidali im radna mjesta i bezočno se bogatilifondom Knightheadom, koji ugovor navodno "u jednom dijelu lex Agrokor stavlja 'izvan snage' i kreditorima daje sve ovlasti u donošenju i provedbi nagodbe vjerovnika i restrukturiranju Agrokora", na političkoj se razini opet razbuktao bratoubilački rat istih aktera i njihovih krvosljednika koji su omogućili i gotovo već tri desetljeća (ne)činjenjem jatakuju dinastijama među kojima je Todorićeva u svakom smislu najvidljivija. Građanima se gadi ta simbiotička političko-medijska hajka u stilu "Drž'te lopova"? Zato što to viču lopovi, uključujući tzv. sedmu silu, koji su šutjeli na dugogodišnje kraljevsko bahaćenje paradigme "uspjeha na hrvatski način". Dramatično asocijalnog, do srži.

Epilog slučaja Todorić/Agrokor - ma kakav bio kad se jednom dogodi - eho je truleži "hrvatske državne politike", čije tragične posljedice nikad neće biti do kraja zaliječene. Netom što je Jutarnji objavio ugovor o roll-up kreditu Agrokoru, najčitaniji RH-bloger Ivica Todorić reagirao je novom optužbom: ministrica gospodarstva Martina Dalić, premijer Andrej Plenković i njegov povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak krivi su za "stvarnu spregu Vlade i strvinarskog Knightheada u sada već najotvorenijem kriminalu ogromnih razmjera". Progovara li to očaj zato što je hrvatsko pravosuđe za njim raspisalo crvenu tjeralicu, a uistinu nema čvrste dokaze da je žrtva političkog progona i friziranih forenzičnih nalaza pa se ne želi vratiti u Zagreb i podastrijeti ih istražiteljima, ili Todorić samo nastavlja taktizirati?

Ona stara pučka o dimu i vatri bi mogla biti indikativna, jer su se istog trena žestoko uskomešali saborski zastupnici, a premijer je reagirao na vladinoj sjednici tvrdnjom da nije istina kako vlada ne može smijeniti Ramljaka i da je s roll-up kreditom sve u najboljem redu. To je potom potvrdio i sam izvanredni povjerenik Ante Ramljak na konferenciji za novinare. Priznao je da se i prije 8. lipnja, kada je s 33 vjerovnika bio potpisan ugovor o roll-upu, susreo s predstavnicima Knightheada, "ali i s mnogim predstavnicima drugih financijskih institucija od VTB banke, Sberbanka, Zagrebačke banke...", jer je ugovor "potpisan u vrijeme velike neizvjesnosti kad su svi procjenjivali da je nemoguće dobiti kredit". Je Epilog slučaja Todorić/Agrokor - ma kakav bio kad se jednom dogodi - eho je truleži "hrvatske državne politike", čije tragične posljedice nikad neće biti do kraja zaliječeneli Ramljak razvlastio državu u tuđu korist, izdao svoj uistinu međunarodni renome investicijskog stručnjaka i solidno popločao teren da i on i njegov način "restrukturiranja Agrokora i spašavanja 40.000 radnih mjesta" dođu na DORH-ovu raščlambu. To otpočetka traži i bloger Ivica Todorić.

"Ako smatrate da sam namjerno stavio u ugovor da me se ne može smijeniti, onda sam veleizdajnik ove države", kazao je Ante Ramljak na presici. "U ugovoru nema nikakvog državnog jamstva. Porezni obveznici nisu dali novac za ovaj kredit, pa ga neće ni platiti. Nije neobično da u ugovoru stoji da će se eventualni sporovi rješavati na međunarodnim (anglosaksonskim, op. a.) sudovima, jer većina vjerovnika dolazi iz inozemstva." U slučaju spora o otplati 1,06 milijardi eura roll-up kredita - a gotovo je nemoguće vjerovati da će sve teći glatko - RH na tim sudovima nema nikakve šanse. Čak da je stopostotno u pravu.

Koji će arbitar u Amsterdamu, Londonu, SAD-u... i kada se to dogodilo u prošlih četvrt stoljeća presuditi u korist vlade RH, državnog proračuna, privrednog subjekta i hrvatskih poreznih obveznika, a protiv makar i zelenaških novčanih interesa "svojih" među 33 zajmodavca. Recimo, protiv investicijskih fondova Knighthead Capital Management (200 milijuna eura), VTB-a (181,49 milijuna), talijanskih vlasnika Zabe (180 milijuna), Monarcha (110,8 milijuna), Erste banke (39,9 milijuna),  VR Capitala (38,2 milijuna), York Capitala (27,4 milijuna), CQS-BIWA-e (21,2 milijuna) ili protiv nadzvučnih međunarodnih terminatora (vidi sudbinu Grčke) Goldman Sachsa (19,4 milijuna), Merrill Lyncha (dva milijuna), J.P Morgana (milijun eura zajma)...? Agrokor je zadužen za 1,06 milijardi eura na rok od 15 mjeseci, "uz četiri posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini, plativo jednom godišnje". Pa ti vidi čija mati crnu vunu prede.

Nagodinu 8. rujna, čisto statistički, nadnevak je kada šleper novca dolazi na naplatu koncernu za koji još nema ni naznake o produktivnom Kriminalna se trakavica od kraja tjedna dramatično pretvorila u pravi rašomon, gdje se više ne zna tko koga za što optužuje, tko koga hvata za gušu u Hrvatskom saboru, strankama, medijima... I ekonomskom je laiku razvidno da politika i krivnja za najveći gospodarsko-politički potres nakon Domovinskog rata nije jednoznačna, pojedinačna i jednosmjerna, nego prirodna posljedica nakaradnog kapitalizma na hrvatski načinprogramu restrukturiranja, pa time i mogućnosti podmirenja kreditne obveze. Hoće li to biti signal agentu zajma Madison Pacific ltd. iz Hong Konga - uz 33 kreditora i Agrokor, potpisniku roll-upa - za aktivirati Agrokorova jamstva, staviti na bubanj navodno založenu cjelokupnu imovinu koncerna, vrijednu oko 5,5  milijardi? Tko će biti kriv, ako se to dogodi: vlada s premijerom Plenkovićem i ministricom Martinom Dalić na čelu, njezin prijatelj Ante Ramljak ili, vidi vraga, tko bi drugi - porezni obveznici? Bez obzira na općenarodnu političku mantru kako će upravo porezni obveznici biti amnestirani od harača te vrsti. Nešto o tom kako Agrokor/RH jamči povrat kredita dalo bi se odgonetnuti iz jednog od prvih Ramljakovih intervjua po useljenju u Todorićev stakleni toranj, Viktoru Vresniku iz Jutarnjeg lista:

"Sredstva osiguranja su uobičajena, nema nekog posebnog jamstva. Novi kreditori vjeruju da će vrijednost imovine u konačnici biti veća od milijarde eura, koliko su dosad uložili novca. Očekuju da će u nagodbi naplatiti iznos koji daju u ovom trenutku, a koji ima senioritet pri isplati, i ako se to ostvari, onda zarađuju. Nominalno je Ivica Todorić vlasnik Agrokora, ali veličina duga (oko 62 milijarde kuna, op. a.) je tolika da sasvim jasno možemo pretpostaviti kako mu na kraju ovog procesa neće ostati ništa. Odnosno, da mu nešto i ostane, to bi značilo da je svaki vjerovnik s glavnicom i kamatama isplaćen do zadnje lipe."

A to se ne može očekivati ni u najidealnijoj varijanti, jer sva Agrokorova imovina - a privatnu obitelji Todorić država ne kani dirati, jer neće propitivati kako je stečena - ne pokriva sve što je svojim načinom poslovanja Tuđmanov tajkun uprihodio od banaka, dobavljača, državnih poticaja, mjenica bez pokrića, zakidanja na plaćama radnika... Vladin povjerenik Ramljak je dosad uspio nadoknaditi mrvicu tog duga: isplatio je tek nekoliko tisuća tzv. malih dobavljača, OPG-ova, a srednji i veliki dobavljači morat će se odreći i više od 75 posto potraživanja. Iako baš ti veliki, pa i iz sustava Agrokora, koji su debelo zaradili na mjeničnom lihvarenju Todorićeve gramzljivosti, tvrde kako ne dolazi u obzir otpis potraživanja veći od 15 posto. No, to si mogu zataknuti za šešir i biti sretni, ako naplate 15-30 posto. Ostalo, piši kući propalo je.

Kriminalna se trakavica od kraja tjedna dramatično pretvorila u pravi rašomon, gdje se više ne zna tko koga za što optužuje, tko koga hvata za gušu u Hrvatskom saboru, strankama, medijima... I ekonomskom je laiku razvidno da politika i krivnja za najveći gospodarsko-politički potres nakon Domovinskog rata nije jednoznačna, pojedinačna i jednosmjerna, nego prirodna posljedica nakaradnog kapitalizma na hrvatski način. Za koji i nije zaslužna isključivo nesposobna i promiskuitetna "državna politika", koja je odmah početkom 1990-ih skinula gaće zapadnim zelenaškim predatorima. Učinak te i takve "državne politike" sada se drastično obija o glavu Plenkovićevoj vladi, čiji je stranački idol Franjo Tuđman samoljubivo sadio tikve s vragom i zbog koje je svijesti bilo moguće da izvanredni vladin povjerenik Ramljak danas bude meta na streljani. I ne samo zbog svog potpisa na roll-up ugovoru s financijskim predatorima sa Zapada.

Sudeći po reagiranjima na društvenim mrežama ili medijskim blic-anketama, građani s gađenjem ili ravnodušnošću reagiraju na sav taj cirkus koji smišljeno ili ne zapravo zamagljuje njihovu dnevnu životnu dramu: siromaštvo, iseljavanje, beznađe... Teško je zasad reći je li i, ako jest za što sve kriv Ante Ramljak, ali dade se naslutiti u čemu je kvaka. "Ogromni interesi su ugroženi", kazao je u
povodu oporbenog baraža, jer je navodno pogodovao Knightheadu, sebe ugovorio u roll-upu nezamjenjivim, pod prijetnjom povišenja kamata i prepustio sudbinu restrukturiranja Agrokora strvinarima. U novom blogu, Todorić tvrdi kako je vlada omogućila fondu Knighthedu "zaradu od 246 milijuna eura", pa "Vlada i Ramljak na sve načine pokušavaju umanjiti štetu koja je nastala objavljivanjem sramotnog ugovora o roll-upu. Iznose neistine i obmanjuju javnost paušalnim tumačenjima koja nemaju veze sa stvarnošću". Taje, piše bloger, "još strašniji ugovor o garanciji i zalogu Trustu Madison Pacific lt. Iz Hong Konga u kojem se skriva sva veličina ove neviđene pljačke.

Knightheadu, koji je bio klijent sadašnjeg pravnog savjetnika Agrokora Tina Doličkog, do sada je omogućen profit od milijardu osamsto tisuća kuna - kroz otkup obveznica i  roll up zaradili su 246 milijuna eura! Ovakvu zaradu omogućio im je Vladin lex Agrokor i Ramljakovi ugovori kojima iz kompanije izvlače milijarde". Priopćenjem za javnost, vlada pokušava spustiti loptu na zemlju: "Kada bi Vlada ili nadležni sud imali razloga opozvati izvanrednog povjerenika i ako bi to i učinili, na kreditorima bi bilo da odluče rezultira li takva odluka dolaskom kredita na naplatu ili ne. Ništa ih ne bi priječilo u tome da prihvate novog povjerenika, ako bi procijenili da će adekvatno voditi postupak izvanredne uprave. Za to i služi i zato postoji institucija tzv. waiver-a odnosno izuzeća od neispunjavanja obveze, što je kod ovakvih ugovora standardna procedura". Vlada to spominje izokola, ali teške su posljedice Ramljakove smjene.

"U tijeku je izdaja nacionalnih interesa i izvrtanje lex Agrokora", tvrde iz SDP-a i traže ostavku cijele vlade, zajedno s premijerom Plenkovićem. Kažu, Tomislav Karamarko je nogiran iz političkog mainstreama za neusporedivo blaži krimen. Sada se radi o "udruženom zločinačkom pothvatu i umreženoj veleizdaji još nezamislivih razmjera". Da se uistinu događa prava drama, znak je i to što je HDZ upregnuo u interesna kola i najsnažniju (sic) vuču svog agitpropa s tzv. javnog informativnog servisa. Istog će dramatičnog četvrtka u HTV-ovoj "Temi dana" središnjeg Dnevnika opravdavati roll-up kod stalno za plač spremne Zrinke Grancarić ZNA SE pouzdanici: rečeni već Tin Dolički i predsjednik Uprave koprivničke Podravke Marin Pucar. U Otvorenom kod Damira Smrtića u istom su tonu zborili HDZ-ovi izabranici iz saborskih klupa, a prethodno u Studiju 4 pak Milijan Brkić nadimkom Vaso.

Sudeći po reagiranjima na društvenim mrežama ili medijskim blic-anketama, građani s gađenjem ili ravnodušnošću reagiraju na sav taj cirkus koji smišljeno ili ne zapravo zamagljuje njihovu dnevnu životnu dramu: siromaštvo, iseljavanje, beznađe... RH i dalje sljepački srlja u propast. Na vlas jednako kao u pripovijetci Vođa srpskog književnog klasika Radoja Domanovića. Ili, kako bi to mladi filmaš Dario Juričan preveo na hrvatski - Gazda. Nazdravlje.

<
Vezane vijesti