03_korice_crna_mlaka.jpg"Ribnjaci Crna Mlaka prestaju s proizvodnjom ribe. Osim gospodarske, to je i biološka šteta, jer upravo je proizvodnja ribe ključna za održavanje biološke raznolikosti", upozorava biolog, snimatelj i fotograf Goran Šafarek.

"Ribnjaci Crna Mlaka prestaju s proizvodnjom ribe. Osim gospodarske, to je i biološka, jer upravo je proizvodnja ribe ključna za  održavanje biološke raznolikosti. Naime, plitki ribnjaci brzo zarastaju te se gubi stanište za mnoge ptice močvarice. Također, nestala bi radna mjesta ljudi koji desetljećima žive na ovom području, ali i primjer održivog korištenja prostora", upozorio je danas biolog, snimatelj i fotograf Goran Šafarek. Šafarek godinama obilazi ribnjake o kojima je objavio knjigu i film Crna Mlaka – skladan suživot čovjeka i prirode.

Problem s Crnom Mlakom su nelogičnosti u sustavu subvencija, gdje vrlo slične subvencije imaju slatkovodni ribnjaci gdje je lov dozvoljen, te pastrvski ribnjaci koji se ni približno ne mogu mjeriti s biološkom raznolikošću Crne Mlake.

Riječ je o ribnjacima koji imaju izuzetno bogatu i raznoliku ornitofaunu. Brojne su gnjezdarice: gnjurci, patke, liske, čigre, kokošice, kao i mnoge pjevice koje grade gnijezda u trsci ili grmlju. Crne rode, lunje, štekavci, škanjci i druge grabljivice gnijezde se u okolnim šumama, a hrane na ribnjacima povezujući tako ova dva ekosustava. Na ribnjacima, tijekom selidbe, borave veća ili manja jata pataka, gusaka i ćurlina. Osobito su značajne patke njorke, kojih se ovdje krajem ljeta okuplja i do 6000 te su u tom razdoblju na ribnjacima one najbrojnija vrsta pataka. To je trećina europske populacije. Razlog ovog bogatstva je što na Crnoj Mlaki proizvodnja ekstenzivna i nema lova, za razliku od ostalih ribnjaka. Crna Mlaka zato i je jedini ribnjak sa statusom ornitološkog rezervata te još značajnije – ramsarskog područja u Hrvatskoj. Stoga je Crna Mlaka biološki izuzetno vrijedan ribnjak, navodi Šafarek.

Razlog najavljenog prestanka proizvodnje je ekonomska neisplativost, a problem s Crnom Mlakom su nelogičnosti u sustavu subvencija, gdje vrlo slične subvencije imaju slatkovodni ribnjaci gdje je lov dozvoljen, te pastrvski ribnjaci koji se ni približno ne mogu mjeriti s biološkom raznolikošću Crne Mlake. Ovdje nema lova, a time i značajnijeg tjeranja velikog vranca kao na drugim ribnjacima.

"Nije mi namjera ulaziti u sustav subvencija niti naknada za štete. Kao biologu mi je najvažnija očuvanje staništa, a time i ptica, a to je jedino moguće nastavkom ekstenzivne proizvodnje. Kao jedino rješenje vidimo podizanje subvencija i odšteta za izolirani slučaj Crne Mlake, kakvi god bili eventualni prijašnji dogovori. Naročito što je Crna Mlaka relativno manje površine te u konačnici to neće značiti mnogo. Šteta od nestanka proizvodnje bila bi mnogo veća i dugotrajnija", zaključuje Šafarek.

<
Vezane vijesti