bec.jpgPrijašnjih godina "umirovljeno" bečko božićno drvce reinkarniralo se u obliku hotela za korisne kukce i pčele, dok se ove godine ponovno vratilo u svoje izvorno stanište, u šumu. Od njegova je debla u pogonima Gradskog ureda za šumarstvo naime načinjeno 200 putokaza koji će u proljeće biti postavljeni uzduž planinarskih staža u okolici grada.

 O tome koliko je Gradu Beču očuvanje okoliša i pravilno zbrinjavanje otpada bitno govori i činjenica da se nakon božićnih i novogodišnjih blagdana veliko božićno drvce s trga ispred gradske vijećnice svake godine nastoji korisno upotrijebiti.

Tako se prijašnjih godina "umirovljeno" božićno drvce reinkarniralo u obliku hotela za korisne kukce i pčele, dok se ove godine ponovno vratilo u svoje izvorno stanište, u šumu. Od njegova je debla u pogonima Gradskog ureda za šumarstvo naime načinjeno 200 putokaza koji će u proljeće biti postavljeni uzduž planinarskih staža u okolici grada.

Osim toga bečka komunalna služba za zbrinjavanje otpada MA48 i građanima nudi mogućnost ekološki prihvatljivog zbrinjavanja raskićenih božićnih drvaca i to na čak 504 specijalno za to predviđenih mjesta.

Nepotrebna drvca se osim toga mogu zbrinuti i na 19 redovitih bečkih odlagališta otpada. Građani Beča ovu akciju komunalne službe za prikupljanje otpada pozdravljaju od samog početka, a svake se godine prikupi preko 6.000 tona borova, što odgovara broju od cca 135.000 komada.

Raskićeni se borovi otpremaju u elektranu na biomasu, gdje se prerađuju u toplinsku energiju. Količina proizvedene energije od 1.700 MWh dovoljna je za zagrijavanje čak 3.000 bečkih stanova u zimskom razdoblju u trajanju od mjesec dana. Osim toga na ovaj način dolazi i do smanjenja emisije CO2 za 800 tona, a MA48 na svojim internetskim stranicama svake godine postavlja i kartu na kojoj su ucrtane sva odlagališta borova te građani tako samo jednim klikom miša mogu saznati koje im je najbliže.

Ključne riječi: recikliranje, Beč
<
Vezane vijesti