labin_copy29577.jpg"Građani nisu povjerovali HEP-ovim obećanjima da će lokalna zajednica profitirati od Plomina C nego ga je nevjerojatnih 94 posto posto odbacio. Taj podatak Vlada ne smije ignorirati", izjavio je Marko Gregović, voditelj energetskog i klimatskog programa Greenpeacea Hrvatska.

Na danas održanom lokalnom referendumu o izgradnji Plomina C, građani Labinštine jasno su poručili da ne žele termoelektranu na uvozni ugljen u svojem dvorištu, priopćile su udruge Zelena akcija, Zelena Istra i Greenpeace.

Na referendumu se protiv izgradnje izjasnilo 94 posto građana Labinštine koji su izašli na referendum. Ukupna izlaznost na referendum prema neslužbenim rezultatima bila je 36 posto.

"Već godinama tvrdimo da je Plomin C ekonomski, ekološki i zdravstveno štetan projekt. Građani nisu povjerovali HEP-ovim obećanjima da će lokalna zajednica profitirati od Plomina C nego ga je nevjerojatnih 94 posto posto odbacio. Taj podatak Vlada ne smije ignorirati", izjavio je Marko Gregović, voditelj energetskog i klimatskog programa Greenpeacea Hrvatska.

Prema istraživanju agencije IPSOS objavljenom 23. lipnja 2014. godine 64 posto građana Hrvatske također se protivi termoelektrani Plomin C na ugljen.

"Pozivamo vladajuću koaliciju da prestane demonstrirati silu i da posluša demokratsku volju građana te odbaci ovaj štetan projekt. Osim toga, tražimo ih da objave pod kojim uvjetima bi japanski Marubeni, višekratno osuđivan za korupciju, trebao graditi Plomin C. HEP i Vlada moraju biti transparentni oko ovako velikih projekata – trebaju objasniti zašto bi itko plaćao duplo skuplju električnu energiju iz Plomina C od one koja je dostupna na europskom tržištu", zaključio je Bernard Ivčić, predsjednik Zelene akcije.

Greenpeace, Zelena akcija i Zelena Istra pozivaju vladajuće da umjesto inzistiranja na neisplativim termoelektranama na ugljen hitno stvore uvjete za masovna ulaganja u energetsku učinkovitost te u energiju vjetra i sunca po uzoru na zemlje EU. Iako Hrvatska ima izuzetno povoljan položaj za razvoj solarnih elektrana, ona je na začelju EU po njihovom iskorištavanju.

Ključne riječi: termoelektrane, Plomin C
<
Vezane vijesti