H-Alter
energy_2.jpgZa pilot projekt kojim vrtići, škole, visokoškolske i druge odgojno-obrazovne ustanove mogu osigurati sredstva i do 95 posto ukupne investicije za poboljšanje energetske učinkovitosti svojih zgrada osigurano je 50 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš otvorila je u petak javni poziv na dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Za pilot projekt kojim vrtići, škole, visokoškolske i druge odgojno-obrazovne ustanove mogu osigurati sredstva i do 95 posto ukupne investicije za poboljšanje energetske učinkovitosti svojih zgrada osigurano je 50 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Na taj način mogu se dobiti bespovratna sredstva za povećanje toplinskih svojstava zaštitne ovojnice (fasade), ugradnju prozora, vrata, prozirnih elemenata pročelja dobrih izolacijskih svojstava, toplinsku izolaciju podova, zidova, stropova, ravnih, kosih i zaobljenih krovova, zahvate na sustavima vodoopskrbe i dr.

Ministrica Mrak Taritaš rekla je kako se pilot projektom financira između 70 i 95 posto energetske obnove zgrada, ovisno o stupnju razvijenosti jedinice lokalne samouprave.

Energetska obnova škola i drugih obrazovnih ustanova znači kvalitetnije škole, kvalitetnije uvjete rada i znatno smanjenje troškova.

Natječaj će biti kontinuirano otvoren do kraja 2020. godine, a krajem mjeseca bit će otvoren i natječaj za pilot projekt vezan uz projektiranje, najavila je Mrak Taritaš.

Hrvatskoj su iz fondova EU na raspolaganju 311 milijuna eura za energetsku učinkovitost zgrada svih mogućih namjena, istaknula je Mrak Taritaš i najavila da će od 1. srpnja u njezinu Ministarstvu biti otvorena radionica u kojoj će svi zainteresirani mogli naučiti kako aplicirati za europska sredstva.

Pomoćnica ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja Ines Androić Brajčić rekla je da se pilot projektom želi smanjiti potrošnju energije u zgradama za minimalno 20 posto. Najviši iznos bespovratnih sredstava po pojedinoj prijavi iznosi pet milijuna kuna, a intenzitet potpore ovisi o indeksu razvijenosti jedinice lokalne samouprave.

Ostatak sredstava, od pet do 30 posto sredstava, morat će osigurati prijavitelj projektnog prijedloga. Pri tome, zgrada se mora energetski obnoviti u ruku dvije godine od dobitka sredstava.

Androić Brajčić poručila je da se na natječaj mogu javiti i korisnici koji su već krenuli s energetskom obnovom zgrada, ako su radovi počeli nakon 1. siječnja 2014. ili nisu prošli 50 posto financijske dovršenosti projekta.

<
Vezane vijesti