Foto: L.R.<br>Foto: L.R.
Radnice i radnici zagrebačkog Studentskog centra štrajkaju sedmi dan zaredom radi zahtjeva za potpisivanjem kolektivnog ugovora koji bi im omogućio radnička prava koja trenutno nemaju.

Nakon što je Sanacijsko vijeće jučer pobjeglo pred radnicima i mjesto održavanja dogovorene sjednice iz Savske premjestilo na nepoznatu lokaciju, stotinjak štrajkača danas je posjetilo studentski dom Stjepan Radić gdje priličan broj radnika još uvijek radi.

Okupljenim radnicima se na početku obratila predsjednica štrajkaškog odbora Biserka Sertić.

''Žalosno je da nas studenti podržavaju, a dio naših kolega ne. Čija je to sramota? Njihova. Podrška štrajku dok se radi nije podrška štrajku, nego poslodavcu. Neki govore da štrajk nije uspio, ali s obzirom da je uprava jučer zbrisala ispred svojih radnika, to je znak da je uspio. Vrši se pritisak, kažu da radnicima prijete otkazom, ali nećemo to dozvoliti. Svi kojima se prijeti neka se jave i to ćemo prijaviti i sankcionirati. Borimo se za ono što nam zakonom pripada, imamo pravo na kolektivni ugovor kao i svi radnici u Hrvatskoj. Ne mogu nam reći da se nismo htjeli dogovarati, pristali su na sve i neka sada izvole ugovor i potpisati'', rekla je Sertić.

Hrabri radnici ne posustaju, a dodatan vjetar u leđa pružilo im je desetak kolega koji su danas odlučili napustiti radno mjesto i priključiti se štrajku.Nakon uvodnog okupljanja, štrajkaška je kolona uz zviždaljke i povike hoćemo ugovor krenula prema restoranu studentskog doma kako bi se za ovu ustrajnu borbu pridobilo još radnika. Na balkonima studentskih paviljona bile su izvješene poruke studentske podrške štrajku što svakako diže moral radnicima budući da štrajk kao industrijska akcija iziskuje mnoge psihičke napore. Međutim, hrabri radnici ne posustaju, a dodatan vjetar u leđa pružilo im je desetak kolega koji su danas odlučili napustiti radno mjesto i priključiti se štrajku.

U kolonu su se uključile i dvije studentice Fakulteta prometnih znanosti koje su svjesne važnosti štrajka radnika koji im svakodnevno poslužuju topli obrok.

''Podržavamo štrajk jer svaki put od tih ljudi dobivamo kvalitetnu uslugu i super se odnose prema nama. Razumijemo ih, imamo i mi svoje roditelje koji rade. Tu smo da ih podržimo i smatramo da trebaju dobiti osnovne uvjete i zahtjeve koje žele da im se ispune. Svi studenti s kojima razgovaramo ih podržavaju, ali je problem što nismo ni znali da će danas doći ovdje, čuli smo iz doma zviždanje, pa smo došli. Ovome se treba posvetiti više medijske pažnje'', rekla je studentica Nikol Bošnjak.

Došlo je vrijeme da svi podržavatelji štrajka sutra pređu s riječi na djela i pojave se u što većem broju ispred ministarstva. Za razliku od naprednih studenata koji prepoznaju značaj ovog štrajka, moglo se primijetiti kako je dobar dio studenata uredno ulazio u menzu i nije pokazivao pretjerani interes prema štrajku radnika. Osim ponekih studentskih udruga, štrajk zasada deklarativno podržava više od dvadeset sindikata iz različitih privrednih grana.

Nakon sedmog dana štrajka, možemo zaključiti kako se dinamika odvija u pozitivnom smjeru. Unatoč raznim prijetnjama radnicima od strane poslovođa, ponudama bonusima onim radnicima koji nisu u štrajku, pokušajima omalovažavanja i ocrnjivanja štrajkača od strane sanacijskog upravitelja Mirka Bošnjaka, blokadi mainstream medija koji štrajk ne prate adekvatno, te reakcionarnom Studentskom zboru koji nije podržao štrajkaške zahtjeve, broj radnika štrajkača iz dana u dan raste. Štrajk ide u dobrom smjeru i radi sigurnog rukovodstva sindikalista poput Biserke Sertić i Tomislava Vukoje iz Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH, te Maria Ivekovića i Tomislava Kiša iz Novog sindikata koji nakon sedam dana prosvjeda po studentskim centrima i domovima za sutra u 11 sati najavljuju okupljanje ispred Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Došlo je vrijeme da svi podržavatelji štrajka sutra pređu s riječi na djela i pojave se u što većem broju ispred ministarstva. Osim što bi dodatno podigao radničko samopouzdanje, masovniji odaziv bi i ponukao ministarstvo da shvati kako su prazne menze itekako moguć scenarij ukoliko se nastavi dosadašnje izrabljivanje radne snage u studentskim centrima.   

Ključne riječi: štrajk, Studentski centar
<
Vezane vijesti