Prtsc: Federalna.ba<br>Prtsc: Federalna.ba
Nakon što su mjesecima potraživali neisplaćene 32 plaće i bili sustavno ignorirani, radnici su prije nekoliko dana započeli prosvjed ispred sarajevske zgrade Veleposlanstva Republike Hrvatske, koja je vlasnik ove tvrtke, upozoravaju iz BRID-a.

Radnici tvornice Gredelj Rewom iz Lukavca (BiH), u vlasništvu hrvatskog proizvođača željezničkih vozila TŽV Gredelj, već nekoliko mjeseci štrajkaju zbog neisplaćene 32 plaće te neuplaćenog zdravstvenog i mirovinskog osiguranja posljednje četiri i pol godine, a institucije Republike Hrvatske sustavno ih ignoriraju. Na to su upozorili iz Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID).

Njihov zahtjev vrlo je jednostavan – da se konačno prekine zavjet šutnje i sustavno ignoriranje potraživanja radnika čija agonija traje godinama, a o čemu su dosada izvještavali samo lokalni mediji"Kako je TŽV Gredelj u vlasništvu Vlade Republike Hrvatske, odnosno Hrvatskih željeznica – putnički promet (u državnom vlasništvu), zahtjevi radnika Gredelj Rewoma su, osim prema menadžmentu, usmjereni i prema nadležnim institucijama Republike Hrvatske koje ignoriraju njihov status", istaknuto je u priopćenju BRID-a, u kojem se podsjeća da su radnici Gredalj Rewoma, nakon bezuspješnih višemjesečnih potraživanja svojih prava, prije nekoliko dana započeli prosvjed ispred zgrade Veleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu. "Njihov zahtjev vrlo je jednostavan – da se konačno prekine zavjet šutnje i sustavno ignoriranje potraživanja radnika čija agonija traje godinama, a o čemu su dosada izvještavali samo lokalni mediji", upozorava BRID.

Uputili su stoga apel medijima u Republici Hrvatskoj da ne slijede primjer Vlade RH i ne ignoriraju borbu radnika u Lukavcu. "Javni interes građana RH je da budu upoznati s potezima Vlade RH i menadžmenta TŽV Gredelj i prema radnicima izvan granica Hrvatske, a prema kojima imaju obvezu isplate doprinosa i trideset i dvije plaće. Izvještavanjem o ovom slučaju i sudbini radnika Gredelj Rewoma iz Lukavca izvršava se javna funkcija medija i pomaže radnicima da medijskim pritiskom konačno dobiju odgovore na pitanja koja postavljaju već godinam", navode iz BRID-a.

Ključne riječi: štrajk, TŽV Gredelj
<
Vezane vijesti