Foto: Katarina ZlatecFoto: Katarina ZlatecPrijedlog naslovljen Osunčana mjesta autora Zorana Pavelića odabran je za ovogodišnju privremenu memorijalnu intervenciju u spomen-parku Dotrščina. Rad će biti izveden na prostoru spomen-parka oko Svjetskog dana mira, 21. rujna.

Odluku o nagrađenom prijedlogu donio je žiri u sastavu: Daniel Kovač, umjetnik, profesor na Likovnoj akademiji u Zagrebu i pobjednik javnog natječaja za privremenu umjetničku intervenciju Virtualnog muzeja Dotrščina 2015. godine, Sabina Sabolović, kustosica (WHW) i Saša Šimpraga, autor i voditelj Virtualnog muzeja Dotrščina.

Na ovogodišnji natječaj pristigla su 22 natječajna prijedloga, uključujući dva prijedloga iz inozemstva. Ove godine žiri je imao osobito zahtjevan zadatak s obzirom na veći broj radova koji su u startu visoko ocijenjeni.

Novi natječaj u planu je za 2018. godinu.

Ovogodišnji natječaj za privremenu memorijalnu umjetničku intervenciju provodi se u partnerstvu sa Srpskim narodnim vijećem iz Zagreba i Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Virtualni muzej Dotrščina jedinstven je u Hrvatskoj i regiji po inovativnom pristupu izgradnji kulture sjećanja.

Temeljni cilj projekta je vraćanje spomen-parka Dotrščina u kolektivnu memoriju.

Spomen-park Dotrščina mjesto je najmasovnijeg zločina u povijesti Zagreba i jedno od najvećih stratišta u Hrvatskoj. Tijekom fašističke okupacije od 1941. do 1945. godine, na lokaciji današnjeg spomen-parka ubijeno je tisuće građana, ponajviše iz Zagreba i okolice, ali i drugih.

Virtualni muzej Dotrščina autorski je projekt Saše Šimprage, a pokrenut je 2012. godine u okviru programa kulture sjećanja Documente – Centra za součavanje s prošlošću. Aktivnosti VMD-a mogu se pratiti ovdje

<
Vezane vijesti