"Nemoguće je da bilo koja vlada samo tako smijeni Upravu HRT-a", naglasio je Nenad Stazić

Skandali koji ovih dana potresaju Hrvatsku televiziju pokazuju da će sadašnja vlast, što se te medijske kuće tiče, morati što prije zasukati rukave i uhvatiti se posla. No neće moći, kako mnogi pišu, samo tako smijeniti HRT-ovo vodstvo. Jednostavno, sadašnji zakon o HRT-u to im ne dopušta. To su nam potvrdili i Vjesnikovi sugovornici, saborski zastupnik Nenad Stazić i predsjednik Udruge Juris Protecta Zlatko Zeljko.

"Nemoguće je da bilo koja vlada samo tako smijeni Upravu HRT-a", naglasio je Stazić i dodao da se 10 godina bori za javnu televiziju na kojoj ne bi bilo politikanstva.

"Kad se pisao sadašnji zakon, smatrao sam da će biti dobar, no u praksi se pokazalo drukčije i mnogi dosadašnji primjeri pokazuju da se on mnogo puta zloupotrijebio. Sad čak razmišljam da bi u Programskom vijeću HRT-a trebali sjediti saborski zastupnici. Oni, za razliku od sadašnjih članova koji, čini se, ne osjećaju nikakvu odgovornost i to prema nikomu, moraju odgovarati. Za političare stalno govore da su najgori, ali oni nikad ne bi izabrali Brunu Kovačevića za glavnog urednika HTV-a jer znaju da bi u slučaju takve odluke direktno bili smijenjeni iz Vijeća", ogorčen cijelom situacijom rekao nam je Stazić i istaknuo da treba mijenjati Zakon. No to se ne može napraviti preko noći jer za njegovu izradu i otvaranje javne rasprave o HRT-u treba vremena. Tako da nas realno do novog zakona, ako će se raditi ozbiljno i kvalitetno, dijeli najmanje pola godine.

Predsjednik Udruge Juris Protecta Zlatko Zeljko, koji godinama proučava medijsko pravo, potvrdio nam je da su Vladi zbog sadašnjeg zakona vezane ruke te da ne može samo tako smijeniti HRT-ovo čelništvo.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka smatra da bi novi zakon trebao biti na tragu onog koji je HND predlagao prije dvije godine, kad je u listopadu 2009. počela izrada sadašnjeg zakona, a prema kojem članove Vijeća izravno biraju civilne i znanstvene udruge i ustanove. Taj prijedlog tad je naišao na oduševljenje, ali je na kraju u Saboru odbijen.

Saborski zastupnik don Ivan Grubišić, kao bivši član Programskog vijeća HRT-a, smatra da politika treba biti što dalje od javne televizije, kao i cenzura i autocenzura.

"Javna televizija treba njegovati stručnost, samostalnost, odgovornost i objektivnost, a u Vijeću ne smiju sjediti političari nego stručne osobe koje bi služile kao savjetnici urednicima", ističe Grubišić.

Svi se sugovornici slažu u jednom: hitno treba mijenjati Zakon o HRT-u jer je sadašnji u praksi zakazao. No što treba promjeniti u njemu, nitko u cijelosti nije siguran. Svima je jasno da nam je potrebna javna televizija koja će biti oslobođena politike, cenzure i koja će objektivno informirati i odgajati gledateljstvo, no kako to postići, čini se da nikomu baš nije jasno.

Dosadašnji zakoni pokazali su se lošima. Nakon 2000. godine Zakon je mijenjan čak tri puta, a uskoro će doživjeti i četvrtu promjenu. Svaki model pokazao se podložnim politici. U čemu je problem?

Zlatko Zeljko dao je najlogičnije objašnjenje: vladajuće stranke dosad se nisu htjele u cijelosti povući iz odluka vezanih uz HRT pa su zakonski uvijek ostavile mogućnost svog upletanja. Tako, smatra Zeljko, i najbolji Zakon o HRT-u, koji je predviđao da članove HRT-ova vijeća biraju civilne udruge, a koji je donesen 2000., pokazao se u praksi lošim. Iako je vlast tad uvođenjem Vijeća u kojem su članove izravno birale civilne udruge, imala odličnu ideju te tom vijeću omogućila programske ovlasti, s druge je strane opet ostavila svoje prste putem Upravnog vijeća čije su članove birali sabornici. No, kako naš sugovornik tvrdi, često je dolazilo do sukoba na relaciji Vijeće - Upravno vijeće te se podleglo izmjenama Zakona te formiranju Programskog vijeća u kojem članove predlažu civilne udruge, ali ih one više izravno ne odabiru.

Posljednja, odnosno aktualna verzija, smatra Stazić, bila je najbolja, no u praksi, kako je i sam priznao pokazala se najlošijom. Što sad napraviti, nitko ne zna, ali da hitno treba nešto mijenjati, u to su svi sigurni. Kako će se u svemu tome snaći nova ministrica kulture Andrea Zlatar, uskoro ćemo vidjeti. Svjesna da je u rukama dobila vrući krumpir, odmjereno nas je zamolila da joj damo kratko vrijeme da sagleda stanje na HRT-u prije nego krene u posao oko te javne kuće. Hoće li to biti borba s vjetrenjačama ili će prvi put vladajuća stranka pustiti Hrvatsku televiziju iz svojih ruku, doznat ćemo uskoro.

Ključne riječi: HRT, Zakon o HRT-u
<
Vezane vijesti