Foto: Prijatelji životinjaFoto: Prijatelji životinjaRiječ je o psu Briku kojega je lovac upucao krajem ožujka 2016. godine. Nesretna životinja jedva je preživjela teške unutarnje povrede prsnog koša, trbušne stijenke, plućnog krila i jetre, i to zahvaljujući hitnoj operaciji. Pas se uspio oporaviti nakon dugotrajna liječenja. "Sjenu na presudu baca činjenica da je lovac, iako početkom ove godine osuđen zbog kaznenog djela ubijanja ili mučenja životinje, kažnjen tek s osam mjeseci zatvora uvjetno, s rokom kušnje od tri godine", stoji u priopćenju Prijatelja životinja.

Ovaj slučaj jedan je od mnogih sličnih u kojima lovci zloupotrebljavaju odredbu Zakona o lovstvu koja navodi da lovac ima pravo u lovištu ukloniti pse i mačke ako su bez nadzora na udaljenosti 300 metara od nastambe vlasnika.Prijatelji životinja pozivaju građane da prijavljuju nezakonito postupanje lovaca te apeliraju na nadležno ministarstvo da izmijeni ili izbriše spornu odredbu u novom Zakonu o lovstvu

Udruga Prijatelji životinja već je prethodnih godina upozoravala da lovci samovoljno izraz "uklanjanje" tumače kao "ubijanje", što rezultira ubijanjem pasa, mačaka i domaćih životinja iz čiste obijesti, često pred očima djece, skrbnika životinja i slučajnih prolaznika. Nažalost, većina upucanih životinja nema sreće kao Brik.

U obrazloženju presude za lovca koji je pokušao ubiti Brika navodi se da dopuštenje za uklanjanje pasa i mačaka ne podrazumijeva ubijanje: "Potpuno je nebitno radi li se o prostoru lovišta ili o prostoru na kojemu se ne može ustanoviti lovište, već se loviti može samo uz posebne dozvole ili pak o naseljenom mjestu gdje je svaki lov zabranjen, budući da pucati u psa koji je kućni ljubimac, bez povoda i opravdanog razloga, nikada i nigdje nije dozvoljeno."

"Izuzetno je važno da se u novom Zakonu o lovstvu, koji je trenutačno u izradi, izraz ‘ukloniti’ zamijeni s ‘izmjestiti’ ili, još bolje, da se po uzoru na Sloveniju koja zabranjuje odstrjel, zastrašivanje i lov životinja, kako u naseljenim područjima tako i u prirodi, potpuno izbaci ta odredba, s obzirom na to da očito stvara veliku pravnu nesigurnost, a tumačenje je prepušteno pojedincima, što je nedopustivo", naglašava Luka Oman iz Prijatelja životinja.

To je važno i zato da slični slučajevi ne bi bili prepušteni individualnoj procjeni sudaca i teškoj borbi kakvu je morala voditi Brikova skrbnica: "Našla sam se u vrlo teškoj situaciji, naročito s obzirom na činjenicu da su pojedine institucije propustile odraditi svoj posao na vrijeme. Kada su institucije na najnižoj razini zakazale, shvatila sam da će, ako ništa ne poduzmem, to biti samo još jedna u nizu pobjeda bahatih pojedinaca u kombinaciji s inertnošću institucija koje se nisu željele baviti tim problemom".

Prijatelji životinja pozivaju građane da prijavljuju nezakonito postupanje lovaca te apeliraju na nadležno ministarstvo da izmijeni ili izbriše spornu odredbu u novom Zakonu o lovstvu.

<
Vezane vijesti