slika_1_1.jpgKonačni prijedlog najnovijih izmjena GUP-a Grada Zagreba kojeg bi Gradska skupština trebala usvojiti na idućoj sjednici, krši čitav niz zakona i propisanih procedura. Pritisak da se na brzinu donese konačni prijedlog plana na kojeg se nakon završetka javne rasprave čekalo gotovo dvije godine zvoni na uzbunu. Između svih izmjena ubačenih nakon završetka rasprave posebno se ističu one koje se odnose na prostor Hipodroma i Velesajma. Za buduću gradnju nema propisanih ama baš nikakvih ograničenja i novi će GUP dati pravni okvir za sve ono što se s arapskim investitorom planira na prostoru Velesajma i Hipodroma.

Do sada najbrutalnija intervencija Milana Bandića u gradski prostor predviđa potpuno poništenje Zagrebačkog Velesajma i Hipodroma, rušenje svih zgrada i prepuštanje zemljišta arapskom investitoru Eagle Hills koji je na ovim prostorima već poznat po kontroverznom projektu Beograd na vodi. Najnovije Milanovo čedo do sada je već promijenilo nekoliko imena – Zagrebački Manhattan, Zagreb na Savi, Grad u gradu, Zagreb City, a prema najnovijoj umotvorini autora Generalnog urbanističkog plana zvat će se Novi Novi Zagreb.U međuvremenu, građani, aktivisti i struka ne miruju. Građani okupljeni oko Facebook stranice Zagreb te zove, Zeleni odred - forum braniteljske udruge Vidra, te Udruga građana Siget organizirali su odlično posjećen prosvjed pod nazivom Ne dirajte mi Hipodrom i najavili nove prosvjede

Tu će se, kažu gradski urbanisti na čelu s onim najvećim, koji se "bavi vizijama, a ne propisima", izgraditi novi centar Novog Zagreba "zasnovan na principima niskougljičnog razvitka" koji će "u identitetskom sustavu pridonositi prepoznatljivosti Grada specifičnim tematskim i estetskim dimenzijama". Tako naime glase neke od propozicija za izradu Urbanističkog plana uređenja Novi Novi Zagreb ubačenih u konačnu verziju GUP-a koju bi na idućoj sjednici trebala usvojiti Gradska skupština.

Od trenutka kada je prvi put najavljen sredinom veljače ove godine, bilo je posve očigledno da je projekt Zagrebačkog Manhattana u suprotnosti s važećim prostornim planovima – Prostornim planom Grada Zagreba i Generalnim urbanističkim planom i da zakonski okvir prema kojem bi se mogao realizirati ovakav projekt zapravo ne postoji. Projekt predviđa rušenje kompletnog Zagrebačkog Velesajma i izgradnju stambenih i poslovnih zgrada, kako na Velesajmu, tako i na neizgrađenom zelenom prostoru Hipodroma.

Kao i ranije kod sličnih projekata, u ovoj se fazi građanima obećavalo svašta, pa su iz gradske uprave govorili kako će se na tom prostoru sagraditi i svi oni javni sadržaji koji nedostaju u ovom dijelu grada. Tako bi se uz stambene i poslovne zgrade tu našle šetnice, parkovi, nove prometnice, šoping-centri, ugostiteljski objekti, ali i mnogi društveni prostori. Koji točno, nije specificirano, ali iz Grada su poručili kako bi investitoru uvjetovali gradnju vrtića, škola, bazena, ambulanti, kao i objekata društvene namjene, poput kina ili kazališta. Jednako se tako o javnim sadržajima pričalo i kod Horvatinčićeve gradnje na Cvjetnom, pa je od planiranih javnih sadržaja na kraju realizirano jedno veliko ništa.

Jedina skica budućeg prostora Velesajma i Hipodroma. (Izvor: Ex-development, Dubai) Jedina skica budućeg prostora Velesajma i Hipodroma. (Izvor: Ex-development, Dubai)

Društvo arhitekata Zagreba promptno je reagiralo i još početkom ožujka organiziralo iznimno dobro posjećenu tribinu na kojoj su uz domaće predstavnike struke sudjelovali i kolege iz Beograda koji su ispričali svoje iskustvo s projektom Beograd na vodi istog investitora, a njihova priča je gotovo nadrealna.Prokušana je to taktika kod koje fokus javnosti s očiglednih malverzacija seli na umjetno izazvan sukob između tobožnjih bogataša koji koriste Hipodrom i građana koji skupo plaćaju njihov hobi, namjerno zaboravljajući spomenuti brojne druge korisnike tog prostora

Milan Đurić, predsjednik Udruženja arhitekata Srbije, realizaciju projekta opisao je kao pravni Blitzkrieg kod kojeg je ukinuta tzv. Studija visokih objekata, promijenjen Generalni urbanistički plan i donesen Plan posebne namjene koji je prema važećoj zakonskoj regulativi postojao samo za infrastrukturne objekte. Također je donesen i takozvani Lex specialis kojim je omogućena eksproprijacija zemljišta, te je u jedno popodne ugašena Agencija za prostorno planiranje jer njezin direktor nije želio potpisati plan čijim je donošenjem prekršeno ni više ni manje nego 29 važećih zakona.

Što se tiče Velesajma i Hipodroma Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković istaknuo je tri ključne stavke: "Prvo, želimo zadržati zelenu zonu na Hipodromu, odnosno zonu sporta i rekreacije kako je ona definirana sadašnjim GUP-om. Drugo, unutar prostora Velesajma želimo zadržati povijesno vrijedne građevine koje je prikazala i konzervatorska studija. I treće i najbitnije, želimo da se sve radi u skladu sa zakonima koji su trenutno na snazi, a ne da se stvaraju novi zakonski okviri za specijalne prostore i investitore kao što se to događalo u slučaju Beograda."Je li ova suglasnost pribavljena ili nije, još ne znamo, ali bit će zanimljivo vidjeti hoće li HNS-ov ministar Štromar pomoći Bandiću oko donošenja GUP-a i progledati kroz prste na njegove očigledne sporne i nezakonite elemente, posebno u svjetlu njihovih nedavnih sukoba oko ministrice Blaženke Divjak

Inicijativi zagrebačkih arhitekata priključile su se i ostale stručne udruge: Udruženje hrvatskih arhitekata (i DAZ kao njegov dio), Hrvatska komora arhitekata, Arhitektonski fakultet, Udruga hrvatskih urbanista, Udruženje arhitekata HGK, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske koje su Milanu Bandiću uputile zajedničko otvoreno pismo.

Svi oni smatraju da su objavljeni planovi višestruko neprihvatljivi jer zaobilaze i izigravaju zakonski predviđenu proceduru, a sa stručne strane su u cijelosti sporni. Zamjeraju to što Grad u potpunosti negira sve dosadašnje vlastite aktivnosti na promišljanju uređenja prostora Velesajma, a posebice to što se sve događa krajnje netransparentno i bez ikakvog sudjelovanja javnosti.

Beograd na vodi, render. (Izvor belgradewaterfront.com) Beograd na vodi, render. (Izvor belgradewaterfront.com)

U međuvremenu je Bandić sa svojom svitom odletio u Dubai i tamo s vlasnikom tvrtke Eagle Hills Mohamedom Alabbarom potpisao memorandum o razumijevanju u kojem su se dogovorili o načinu provođenja pola milijarde eura vrijednog projekta Zagrebački Manhattan, od razvoja do njegove realizacije. Gradonačelnik javnosti nikada nije pokazao sadržaj tog memoranduma, niti je on objavljen u Službenom glasniku ili predočen zastupnicima u gradskoj skupštini. Zelena akcija zatražila je od Ureda Gradonačelnika da im se temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama dostavi taj dokument, ali do završetka ovog teksta nisu ga dobili.Inicijativi zagrebačkih arhitekata priključile su se i ostale stručne udruge: Udruženje hrvatskih arhitekata (i DAZ kao njegov dio), Hrvatska komora arhitekata, Arhitektonski fakultet, Udruga hrvatskih urbanista, Udruženje arhitekata HGK, Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske

Trijumfalni povratak iz Dubaija kada je izjavio kako je to grad "koji je otimajući ili uzimajući centimetar po centimetar od mora i pustinje izrastao u najatraktivniju europsku metropolu" bio je jedan od Bandićevih posljednjih "uspjeha" nakon kojeg je imao praktički neprekinut niz afera i problema. Započelo je s izborima u Ličko senjskoj županiji gdje je izborni rezultat njegove stranke bio u rangu statističke pogreške, što se ponovilo i na nedavnim izborima za Europski parlament.

U javnost su dospjele sramotne snimke njegovih telefonskih razgovora sa suradnicima iz kojih se vidi kako su se u gradskim službama namještali poslovi i koeficijenti, nije uspio deložirati korisnike iz Kina Europa, pokazalo se da su zagrebački mostovi u katastrofalnom stanju. U tom moru neuspjeha gotovo neopaženo je prošao jedan naoko malen, ali za pitanje Velesajma i Hipodroma bitan detalj.

Početkom travnja Vlada je po hitnoj proceduri uputila u Sabor izmjene Zakona o prostornom uređenju. Iz kluba zastupnika Bandićeve Stranke rada i solidarnosti tijekom internetskog savjetovanja upućen je prijedlog kojim se traži da se u zakon uvede kategorija urbanističkog projekta, kojim bi se, u obliku kako je predloženo, potpuno svojevoljno i netransparentno mogle mijenjati odredbe GUP-a, a sve bez ikakve javne rasprave.Pritisak da se na brzinu donese konačni prijedlog plana na kojeg se nakon završetka javne rasprave čekalo gotovo dvije godine jednostavno zvoni na uzbunu. Uspoređivanje verzije plana koja je bila na javnoj raspravi i njegove konačne verzije pokazalo je da se alarm nije uključio uzalud

Prijedlog nije prihvaćen niti tijekom savjetovanja niti kasnije tijekom saborske rasprave u kojoj su zastupnici Bandićevog kluba neuobičajeno uporno gurali ovaj amandman. Pokazalo se da HDZ kojem je Bandić partner na razini države, ipak neće bezpogovorno ispunjavati svaku njegovu želju.

Gotovo sa stopostotnom sigurnošću može se pretpostaviti da je ovaj uradak iz gradonačelnikove kuhinje bio smišljen kako bi se kroz njega osigurao legitimitet Zagrebačkom Manhattanu.

Programske smjernice i program sadržaja strateškog gradskog projekta Zagrebački Velesajam izradili su Arhitektonski fakultet i Gradski ured za strategiju. Tu je između ostalog definiran i hodogram aktivnosti za duže vremensko razdoblje koje predložene izmjene GUP-a u potpunosti anuliraju. (Izvor: Grad Zagreb) Programske smjernice i program sadržaja strateškog gradskog projekta Zagrebački Velesajam izradili su Arhitektonski fakultet i Gradski ured za strategiju. Tu je između ostalog definiran i hodogram aktivnosti za duže vremensko razdoblje koje predložene izmjene GUP-a u potpunosti anuliraju. (Izvor: Grad Zagreb)

Kada ovaj manevar nije uspio, u tišini se krenulo s novim – izmjenama GUP-a koje bi omogućile realizaciju ovog projekta. Međutim, niti tu stvari nisu tako jednostavne, jer je za izmjene GUP-a potrebno provesti proceduru koju prilično precizno definira ranije spomenuti Zakon o prostornom uređenju.Početkom travnja Vlada je po hitnoj proceduri uputila u Sabor izmjene Zakona o prostornom uređenju. Iz kluba zastupnika Bandićeve Stranke rada i solidarnosti tijekom internetskog savjetovanja upućen je prijedlog kojim se traži da se u zakon uvede kategorija urbanističkog projekta, kojim bi se, u obliku kako je predloženo, potpuno svojevoljno i netransparentno mogle mijenjati odredbe GUP-a

Aktualne, tko zna koje po redu izmjene GUP-a započele su temeljem Odluke donesene još davne 2015. godine, a o prijedlogu izmjena u rujnu 2017. godine održana je javna rasprava. Upućeni čitatelji prisjetit će se kako su ove izmjene izazvale neuobičajeno veliki interes javnosti i da je na javnoj raspravi prema neslužbenim procjenama upućeno između 7000 i 8000 primjedbi. Gotovo dvije godine cijela je priča mirovala, nitko nije znao što se događa s GUP-om i kada će biti donesen da bi se odjednom, u najvećoj žurbi, vijećima gradskih četvrti uputio na mišljenje konačni prijedlog plana.

Robert Faber, vijećnik u gradskoj četvrti Donji grad, ispričao je kako je u petak 14. lipnja pročelnica Gradskog ureda za samoupravu Renata Šimon sazvala hitan sastanak predsjednika vijeća svih zagrebačkih gradskih četvrti na kojem ih je obavijestila da im je u skladu sa Statutom Grada Zagreba poslan na mišljenje konačni prijedlog plana i apelirala da u što kraćem roku donesu i pošalju svoja mišljenja, iako je Statutom predviđen minimalni rok od 20 dana. Na upit vijećnika radi li se o nastavku započete procedure donošenja plana za kojeg je 2017. provedena rasprava ili o sasvim novim izmjenama, pročelnica nije znala ili nije htjela odgovoriti.

Pritisak da se na brzinu donese konačni prijedlog plana na kojeg se nakon završetka javne rasprave čekalo gotovo dvije godine jednostavno zvoni na uzbunu. Uspoređivanje verzije plana koja je bila na javnoj raspravi i njegove konačne verzije pokazalo je da se alarm nije uključio uzalud. Naime, mukotrpnim prolaženjem kroz oba ova teksta i prebrojavanjem pronađeno je gotovo stotinu što većih, što manjih naknadno ubačenih promjena. Dakle, promjena koje su unesene u plan, a da nikad nisu bile predočene javnosti, niti je javnost imala priliku dati o njima svoje mišljenje.

Ove izmjene su do sada bile poznate samo uskom krugu ljudi koji direktno sudjeluju u izradi plana, a to su Gradski ured za strategijsko planiranje s Bandićevom poslušnom pročelnicom Sanjom Jerković kao nositelj izrade plana, te kao stručni izrađivač Zavod za prostorno uređenje Grada Zagreba čiji je ravnatelj Ivica Rovis poznat kao vješt pravnik. Svima njima upute dolaze izravno od gradonačelnika, a posao im se svodi na pakiranje Bandićevih želja u legitimne zakonske okvire.

Između svih izmjena GUP-a ubačenih nakon završetka javne rasprave posebno se ističe čitav niz onih koje se odnose na prostor Hipodroma i Zagrebačkog Velesajma: za ova je područja promijenjena i planska namjena i urbano pravilo prema kojem se intervenira u prostor, ukinuta je obaveza provedbe procedure gradskog projekta i određeno da će se umjesto toga za ovaj prostor izraditi urbanistički plan uređenja za kojeg su također predložene smjernice.

U smjernicama se između ostalog propisuje provedba anketnog javnog natječaja. Takav se natječaj, prema Pravilniku o natječajima s područja arhitekture i urbanizma, raspisuje za zgradu, građevinu ili područje za koje nije utvrđen program namjene i sadržaja ili nisu utvrđena urbana pravila. Drugim riječima, za buduću gradnju nema propisanih ama baš nikakvih ograničenja i novi će GUP dati pravni okvir za sve ono što se s arapskim investitorom planira na prostoru Velesajma i Hipodroma.

Pogled na Velesajam i Hipodrom s jugozapada. (Izvor: publikacija Strateški gradski projekt Zagrebački velesajam, Grad Zagreb) Pogled na Velesajam i Hipodrom s jugozapada. (Izvor: publikacija Strateški gradski projekt Zagrebački velesajam, Grad Zagreb)

Međutim, pitanje koje treba postaviti jest je li legalno i zakonito ovakve promjene unositi u plan bez da se provede ponovljena javna rasprava. Proučili smo Zakon o prostornom uređenju i zaključili da to nije moguće, ali smo za svaki slučaj kontaktirali iskusnog kolegu, dugogodišnjeg zaposlenika Zavoda za prostorno uređenje jednog velikog hrvatskog grada koji nam je potvrdio da je ovakva promjena plana nedopuštena i protuzakonita.U smjernicama se između ostalog propisuje provedba anketnog javnog natječaja. Takav se natječaj, prema Pravilniku o natječajima s područja arhitekture i urbanizma, raspisuje za zgradu, građevinu ili područje za koje nije utvrđen program namjene i sadržaja ili nisu utvrđena urbana pravila

Ako je inicijativa na temelju koje su učinjene promjene na prostoru Velesajma i Hipodroma došla s javne rasprave, procedura kaže da je zbog obima izmjena i promjene programskih polazišta plana potrebno provesti ponovljenu javnu raspravu. A ako je pak inicijativa došla od strane bilo koje od gradskih službi, potrebno je čitavu proceduru donošenja prostornog plana započeti iznova.

Naravno, naivno je vjerovati da će nam gradske službe ikada dati odgovor na ovo pitanje, ali još je naivnije zamišljati da postoji neki intuitivni građanin koji je još 2017. godine anticipirao današnje potrebe za prostor Velesajma i Hipodroma i predložio baš ovakve promjene koje su se ubacile u konačnu verziju plana. Osim toga, Zakon o prostornom uređenju u proceduri donošenja plana predviđa i neke zaštitne mehanizme koji postoje upravo zato da šerifi poput Bandića koji u šaci drže sve lokalne institucije ne mogu bez ikakve kontrole donositi i mijenjati prostorne planove. To je u prvom redu mišljenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje treba pregledati konačnu verziju plana i dati suglasnost na nju. Ako se ovo mišljenje ne pribavi, plan se ne smije i ne može donijeti.

Je li ova suglasnost pribavljena ili nije, još ne znamo, ali bit će zanimljivo vidjeti hoće li HNS-ov ministar Štromar pomoći Bandiću oko donošenja GUP-a i progledati kroz prste na njegove očigledne sporne i nezakonite elemente, posebno u svjetlu njihovih nedavnih sukoba oko ministrice Blaženke Divjak.

Tada je Bandić najavljivao da će tražiti njezinu smjenu, a onda, kada se vidjelo da jednoglasnu podršku neće dobiti čak ni u vlastitom klubu žetončića, podvio rep i odustao. Nije nebitno niti to da je na Štromarovu kritiku oko realno lošeg stanja zapuštenih zagrebačkih mostova Bandić reagirao primitivnim i vulgarnim komentarom: "Dok sam ja bio na sanaciji mosta, Štromar je bio na gemištu u Zagorju."

Neki od zaštićenih paviljona Zagrebačkog Velesajma, (izvor: publikacija  Programske smjernice i program sadržaja strateškog gradskog projekta Zagrebački Velesajam) Neki od zaštićenih paviljona Zagrebačkog Velesajma, (izvor: publikacija  Programske smjernice i program sadržaja strateškog gradskog projekta Zagrebački Velesajam)

Osim toga, čini se da još jedna Bandićeva taktika nije dala željeni rezultat. Neposredno prije nego što je u javnost puštena informacija o konačnim izmjenama GUP-a, on je korisnicima Hipodroma naložio da se do kraja godine imaju iseliti. Nakon toga zasipao je javnost izjavama kako su korisnici Hipodroma bogataši čiji se konji financiraju novcem poreznih obveznika.Osim toga, Zakon o prostornom uređenju u proceduri donošenja plana predviđa i neke zaštitne mehanizme koji postoje upravo zato da šerifi poput Bandića koji u šaci drže sve lokalne institucije ne mogu bez ikakve kontrole donositi i mijenjati prostorne planove. To je u prvom redu mišljenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje treba pregledati konačnu verziju plana i dati suglasnost na nju

Prokušana je to taktika kod koje fokus javnosti s očiglednih malverzacija seli na umjetno izazvan sukob između tobožnjih bogataša koji koriste Hipodrom i građana koji skupo plaćaju njihov hobi, namjerno zaboravljajući spomenuti brojne druge korisnike tog prostora. Jednako je postupio i u slučaju kina Europa, kada je samovoljnu odluku o iseljenju pokušao zamaskirati pričom o šanku i vikendicom u Istri.

Tjednik Nacional donio je opširan tekst u kojem se obrazlaže da se nalogom o iseljenju korisnika Hipodroma direktno krši Zakon o sportu koji u članku 68. kaže da se prenamijeniti površinu planiranu za javnu sportsku građevinu, ukloniti ili prenamijeniti javnu sportsku građevinu za namjene koje nisu sportske djelatnosti, može samo uz suglasnost Središnjeg državnog ureda za šport, koja, kako doznaje Nacional, nije ni zatražena, a kamoli pribavljena.

U istom tekstu otkriva se i kako Bandiću lojalni suradnici vrše nevjerojatan pritisak na arhitekte zaposlene pri gradskim vlastima, tražeći od njih da daju legitimitet neodrživim, suludim promjenama GUP-a. Drugim riječima, da svoj potpis stave na nezakonit dokument.

U međuvremenu, građani, aktivisti i struka ne miruju. Građani okupljeni oko Facebook stranice Zagreb te zove, Zeleni odred - forum braniteljske udruge Vidra, te Udruga građana Siget organizirali su odlično posjećen prosvjed pod nazivom Ne dirajte mi Hipodrom i najavili nove prosvjede.

Svoje su zahtjeve proširili i traže da se ovakav štetan GUP ne donese, apelirajući ne samo na zastupnike u gradskoj skupštini, nego i na sve ostale, počevši od Vlade i Predsjednice kojima su uputili otvoreno pismo. Hrvatska udruga za zaštitu od elektromagnetskog zračenja upozorava na potencijalne štetne nove odredbe koje se odnose na postavljanje antena baznih stanica na krovove zgrada.

Prosvjed Ne dirajte mi Hipodrom (Foto: Miroslav Poje) Prosvjed Ne dirajte mi Hipodrom (Foto: Miroslav Poje)

Zelena akcija također se intenzivno uključila i ukazuje na mnogobrojne proceduralne i druge nepravilnosti koje se događaju oko donošenja GUP-a. To se u prvom redu odnosi na sumnjive i potencijalno nezakonite naknadne izmjene u odnosu na verziju plana iz javne rasprave zbog kojih je potrebno provesti ponovljenu javnu raspravu, a moguće i cijelu proceduru donošenja plana. Također navode i sporne odredbe koje omogućuju gradnju javnih garaža u strogom centru grada, što danas važeći plan ne dopušta.Međutim, pitanje koje treba postaviti jest je li legalno i zakonito ovakve promjene unositi u plan bez da se provede ponovljena javna rasprava. Proučili smo Zakon o prostornom uređenju i zaključili da to nije moguće

To otvara zakonsku mogućnost gradnje skupe i besmislene garaže ispod HNK, što je još jedna od suludih Bandićevih želja. Iz Zelene akcije također ističu kako do danas Grad nije pokazao niti izvješće s javne rasprave provedene prije gotovo dvije godine, niti grafički dio plana, odnosno karte, pa se može dogoditi da je količina izmjena unesenih u plan nakon javne rasprave još i veća. Zbog svega toga Zelena akcija uputit će dopis Ministarstvu graditeljstva u kojem će iznijeti sve uočene potencijalne nepravilnosti.

Također neslužbeno doznajemo da će se protiv ovakvih izmjena izjasniti i neke od stručnih udruga, dok je dio oporbenih skupštinskih zastupnika to već i učinio. Grad zasad šuti, na službenim internetskim stranicama nema nikakvih obavijesti, a gradonačelnik se na novinarska pitanja sve nervoznije otresa i napominje kako on nije pročelnik koji se bavi tehničkim pitanjima, nego gradonačelnik koji se bavi vizijom. Sjednica gradske skupštine na kojoj bi se trebalo odlučivati o GUP-u na rasporedu je 10 srpnja.

<
Vezane vijesti