Foto: moteltrogir.tumblr.comFoto: moteltrogir.tumblr.com"Gusta stambeno poslovna izgradnja predviđena prijedlogom urbanističkog plana sasvim bi uništila jedinu preostalu zajedničku zelenu zonu u Trogiru, park-šumu Soline koju bi trebalo obnoviti – hortikulturno urediti", upozoravaju iz Društva za zaštitu kulturnih dobara Trogira Radovan.

"Predio zvan Soline prenosi uspomene na tamošnje močvarne plićake koji su se stoljećima koristili za solane. Šuma je posađena na mjestu nekadašnjih močvara početkom 20. stoljeća da bi se time spriječilo širenje malarije. Dakle, radi se o prostoru koji ima svoju povijest i identitet te je svojevrsni spomenik i sastavni dio slike grada. Naime, grad Trogir gledan s mora doima se poput skulpture kojoj je zelena zona Solina sastavni dio slike. Gradovi kao i skulpture doživljavaju se jedino u kontekstu svojeg prirodnog okvira. Stoga držimo da bi ga kao takvoga trebalo i sačuvati", napominju iz Društva za zaštitu kulturnih dobara Trogira Radovan u dopisu koju su uputili svim nadležnim institucijama vezano uz Prijedlog urbanističkog plana uređenja naselja Travarica zapad. Tim je planom, naime, planirana gusta stambena poslovna izgradnja koja bi uništila jedinu preostalu zajedničku zelenu zonu park-šumu Soline koju bi, Društvo smatra, trebalo obnoviti – hortikulturno urediti. 

DruštvoRadovanpokrenut će postupak zaštite parka Soline kod nadležnih institucija za zaštitu prirode.

Iz Društva podsjećaju nadležne kako je već uništena slika grada s istočne strane devastacijom tzv. Šilovićevog parka. Što se tiče parkinga koji se širi i park-šumom Soline, Društvo je već ranije predlagalo istočno od mosta, na mjestu današnjeg parkinga izgradnju podzemnih garaža s podmorskim tunelom u kojem bi se smjestili dućani iz kioska (orijentalna čaršija) koji pred ulazom u povijesnu jezgru grada pružaju ružnu sliku grada (financiranje bi se moglo olakšati kupnjom prostora za dućane). Smatraju kako bi to bila moguća varijanta primjerena za grad Trogir koji je pod zaštitom UNESCO-a, o čemu bi trebalo otvoriti široke rasprave u kojima bi sudjelovalo građanstvo, civilne udruge, nadležne i stručne institucije, te stručnjaci posebno iz zaštite prirode i kulture.

Društvo Radovan pokrenut će postupak zaštite parka Soline kod nadležnih institucija za zaštitu prirode, a osim zelene površine, planiranom gradnjom ugrožen je i zaštićeni spomenik moderne arhitekture Motel Trogir koji se nalazi u širem prostoru planirane gradnje. Ranije je pokrenut čitav niz akcija revalorizacije arhitektonsko-pejzažnog kompleksa motela kojeg je projektirao poznati hrvatski arhitekt Ivan Vitić, a stav Društva podržali su i inicijatori projekta Motel Trogir.

"Prijedlog urbanističkog plana uređenja naselja Travarica zapad je izrađen bez suradnje i konzultacija s građanima i građanskim udrugama", zaključuju iz Radovana

Ključne riječi: park, Trogir
<
Vezane vijesti